2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

CEU: New York kormányzója tárgyalna a kormánnyal

2017. május 24., szerda 17:13, frissítve: csütörtök 09:06

Tárgyalna New York állam kormányzója Orbán Viktorékkal a CEU-törvényről. Eközben még a Fideszen belül is ellentmondás van a lex CEU-ról. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Velencei Bizottság döntése után hajlandó lenne visszavonni a felsőoktatási törvényt. A Fidesz alelnöke azonban ezt nem támogatná, mert szerinte így veszélybe kerülne a jogbiztonság. Lattmann Tamás nemzetközi jogász az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte érvénytelen a törvény.

New York állam kormányzója közleményben jelentette be, hogy kész tárgyalni a CEU Budapesten tartásáról a magyar kormánnyal. Ezzel gyakorlatilag megerősítette az amerikai külügy egy nappal korábban közölt álláspontját, amely szerint az amerikai kormánynak hatásköre és szándéka sincs beszállni a tárgyalásokba.

Azért szállhatott be a tárgyalásokba New York kormányzója, mert az amerikaiak azt akarhatják, hogy a magyar kormány arcvesztés nélkül tudjon kihátrálni a CEU-törvényből. Erről Jeszenszky Géza beszélt Newsroom című műsorunkban. A volt külügyminiszter úgy fogalmazott: káros lenne, ha az újabb kinyújtott kezet elutasítanák.

„Ugyanott vagyunk, ahol 2004-ben megállapodtak egyszer már, akkor Pataki volt New York állam kormányzója. Úgyhogy ha az akkori megállapodást, amely még ma is érvényes, újra akarjuk tárgyalni, gondolom, az amerikai fél erre hajlandó ezek szerint, a CEU is biztos, hogy hajlandó rá. Ha a szándék megvan a megállapodásra, akkor igazán nem látom akadályát” – mondta a korábbi tárcavezető.

Ezzel szemben a volt elszámoltatási biztos szerint a magyar állam csak az Egyesült Államok kormányával köthet oktatási szerződést. Budai Gyula egy hajdúdorogi lakossági fórumról üzent Washingtonba. Hiába írták kedden közleményben, hogy nem illetékesek a CEU ügyében, a kormánypárti politikus továbbra is csak velük tárgyalna az egyetemről.

Balog Zoltán szerint visszavonná a lex CEU-t a kormány, ha a Velencei Bizottság ezt kérné – erre utalt az oktatásért is felelős miniszter egy harkányi lakossági fórumon. „Mindaddig, amíg a törvénymódosításról be nem bizonyítják nekünk illetékes fórumok, bíróság, a Velencei Bizottság, hogy nem törvényes szabályozás, és nem felel meg az európai jognak, addig ez a törvény érvényes” – mondta.

Németh Szilárd már nem ilyen megengedő. Szerinte ha a CEU-törvényt visszavonnák, az már a jogbiztonságot fenyegetné: „a Velencei Bizottság olyat nem tud mondani, hogy mégiscsak vissza kell vonni, csak javaslatot tud tenni. Aki Soros György csíkzsebéből kandikál elő, mindenki azt mondta, hogy vissza kell vonni”. Hozzátette, ő nem fontolta meg a törvény visszavonását, de ez nem is feladata, nem ő az oktatásért felelős miniszter.

Közben írásbeli válaszban tagadja Semjén Zsolt, hogy közokirat-hamisítást követett volna el a lex CEU kivételes eljárását kezdeményező javaslat aláírásával. Az iratot keltezése szerint ugyanis Budapesten szignózták, de a hírek szerint a miniszterelnök-helyettes akkor éppen Iránban volt. 

„Jézus Úristen! Ez rettenetes! Ez elképesztő! Azt gondolom, hogy kommentáltam az egészet. Köszönöm” – a Fidesz alelnöke csak ennyit fűzött az eljárási hibához. Lattmann Tamás nemzetközi jogász azonban az Alkotmánybírósághoz fordul. Szerinte azzal, hogy Semjén Zsolt kijelentette: Budapesten írta alá a dokumentumot, beigazolódott, hogy a törvény érvénytelen.

„Az okirat érvényességével kapcsolatos kérdéseket egyáltalán nem válaszolta meg ez a dolog. Maga az aláíró beismerte, hogy nem stimmel az aláírás időpontja a dátumhoz képest. Egy okirat esetében a keltezés, aminek az a célja és a funkciója, hogy igazolja a keletkezésének az időpontját, ebben a helyzetben nem teljesült” – vélte Lattmann.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden ismét jelezte: az amerikai kormánynak se hatásköre, se szándéka nincs tárgyalni Magyarországgal a CEU-ról, szerinte az Orbán-kormánynak közvetlenül az egyetemmel kell megegyeznie. A magyar külügyi tárca úgy reagált: a kormány megállapodást szeretne, de az amerikai szövetségi kormányzat nem partner ebben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!