2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Beleszakadhatnak a hivatalnokok Orbánék „nagyvonalúságába”

,

2016. december 3., szombat 15:18, frissítve: vasárnap 20:10

Nincsenek felkészülve a kormány- és a járási hivatalok arra, hogy házhoz vigyék decemberben az Erzsébet-utalványokat – ezt mondta a Hír TV-nek az MKKSZ elnöke. A makói önkormányzati képviselők már két éve személyesen viszik ki a nyugdíjasoknak az önkormányzat ajándékát, szívesen megosztják tapasztalataikat a most jelentkező kihívásoknál is.

Boros Péterné szerint év végére a szabadságok is feltorlódtak, már most is helyettesítik egymást a dolgozók. 1 hivatalnokra csaknem 200 nyugdíjas jutna, miközben a munkaerőhiány miatt így is jelentősen leterheltek, ráadásul az Erzsébet-utalványok kézbesítése nem is tartozik a munkakörükbe.

Azt sem tudják, hogy a tízezer forintos utalványokat munkaidőben vagy azon túl, saját vagy hivatali gépkocsival kellene kiszállítani. De kérdés az is, hogy kit terhel a kár, ha az utalványok kézbesítése közben a szelvényekkel történik valami. Az Erzsébet-utalvány egyébként a kormány karácsonyi ajándéka a nyugdíjasoknak, de a postaköltségre már nem futja.

Jobb lenne a pénz
Idén extra juttatásként minden nyugdíjas tízezer forint értékben Erzsébet-utalványra is számíthat. Bár örülhetnek a karácsony környékén érkező plusztámogatásnak, a lapunknak megszólaló érintettek még szívesebben vennék, ha maguk dönthetnék el, hol, mire is akarják költeni.

„Kevés kolléga dolgozik, tehát jelenleg is munkaerőhiány van a kormányhivataloknak ebben a részében. Nagyon sok kollégánknak rendbírságot kell azért fizetni, mert időben nem tudják emiatt elintézni az ügyfeleknek az ügyintézési határidőben az ügyeiket” – hívta fel a figyelmet Boros Péterné.

Majd ők segítenek

A makói önkormányzati képviselők már két éve személyesen viszik ki a nyugdíjasoknak az önkormányzat ajándékát. Karácsony előtt a 70 év feletti lakosok egy-egy ötezer forintos vásárlási utalványt kapnak.

A település kormánypárti polgármestere a Hír TV-nek azt mondta, tapasztalataikkal szívesen segítenek a járási hivatal munkatársainak, hogy minden érintetthez eljusson a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány is.

Makó városában az önkormányzati képviselők, települési képviselők az egyébileg megválasztott települési képviselők osztják ki személyesen a 70 év feletti nyugdíjasoknak. Természetesen ebben igyekszünk segíteni a járási hivatal dolgozóinak, hogy milyen módon osztották eddig az elmúlt évek tapasztalataival.

(Farkas Éva polgármester, Makó)

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa keddi ülése után közölte, hogy az idén keletkező költségvetési többletből kap minden nyugdíjas 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt a tervek szerint még karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között.

Fotó: MTI

Orbán Viktor azt is megerősítette, hogy a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra emelik.

A kormányzati pluszpénzt a jövő év végi, választások elé időzített korrekció szándéka magyarázhatja – vélik a szakértők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!