2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kormányellenes népszavazásról beszél az MSZP

2016. április 7., csütörtök 09:46, frissítve: csütörtök 11:57

A vasárnapi zárva tartásról napokon belül megkezdhetik az aláírásgyűjtést.

Legalább négymillió választónak kell elmennie ahhoz, hogy érvényes és eredményes legyen a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazás – ezt László Róbert, a Political Capital választási szakértője mondta Magyarország élőben című műsorunkban. A szakértő szerint ennyi embert még egy óriási aktivistahálózattal rendelkező pártnak is nehéz megmozgatni.

„Meggyőződésem szerint nem kell, hogy feltétlenül érvényes és eredményes népszavazás legyen ebből. Ha a témát napirenden tudják tartani hosszú hónapokon keresztül, és egy sikeres kampányt tudnak építeni rá, akkor is lehet belőle profitálni. Ha végül csak hárommillió ember megy el szavazni, az is elég nagy szám lenne a mai viszonyok közepette. De nyilvánvalóan a cél az érvényesség kell hogy legyen” – fogalmazott a választási szakértő.

A Kúria az MSZP-s Nyakó István kezdeményezését hitelesítette. Az MSZP pár nap múlva elkezdheti az aláírásgyűjtést, 120 nap alatt 200 ezer szignót kell szereznie a referendum kiírásához.

Elfogadják a Jobbik segítségét

Bár korábban nem volt hajlandó szóba állni a Jobbikkal az MSZP, most szívesen fogadja a párt segítségét a vasárnapi boltzár elleni aláírásgyűjtésben. Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese Reggeli járat című műsorunkban ezt azzal magyarázta, hogy a népszavazási kezdeményezésük össztársadalmi ügy, amelyet bárki támogathat. Azt azonban kizártnak nevezte, hogy egy standon gyűjtsenek aláírásokat a másik ellenzéki párttal.

„Koalíciószintű közeledésünk nem lesz semmilyen radikális szervezettel, de ha van egy össztársadalmi ügy, akkor nekik is ott a helyük, ha segíteni akarnak. Nem gondolom azonban, hogy közös ponton gyűjtünk bármit is a Jobbikkal” – nyilatkozta az MSZP elnökhelyettese.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!