2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Kormánybuktatás készült: nem számított volna, ha meghal valaki + Videó

A Magyarok Nyilai kormánybuktatásra készült, kezdetben a megfélemlítés volt a cél, de később már az sem számított, ha megsérül vagy meghal valaki – mondta el Benkő György a Fővárosi Törvényszéken a szervezet működéséről. Benkő 2010 februárjában hozott nyilvánosságra terhelő hangfelvételeket a Magyarok Nyilairól.

Mintegy két órán át tartott Benkő György meghallgatása a Budaházy-per szerdai tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken. A férfi korábban – szélsőségesnek kiadva magát – beépült a Budaházy György vezette Magyarok Nyilai nevű szervezetbe, majd az általa titokban készített terhelő hangfelvételeket 2010 februárjában hozta nyilvánosságra.

Benkő a másodrendű vádlott Somogyi Józsefhez fűződő kapcsolata után részletesen beszámolt a Budaházy vezette szervezet felépítéséről, a kiképzésekről, a képviselők otthonainál végrehajtott robbantásos merényletekről, a 2006. és 2007. október 23-ai fővárosi eseményeken való részvételükről. Így többek között arról, akkumulátort és benzint vittek magukkal, hogy a Deák térnél beindított harckocsit a rendőrök ellen fordítsák. A merényletek eszmei kitervelője Budaházy György volt. Beszámolt arról is, hogy a háttérből ismeretlenek pénzelték is a szervezetet.


A vidéki kiképzések kapcsán a tanú elmondta, hogy Somogyi Józseftől úgy tudja: gyakorolták a rendőrsorfal megbontását, a Molotov-koktél és a robbanóanyag használatát. Az egyik, a gyakorlatokat irányító személy korábban NATO-kiképzést kapott. Az „edzéseken” Budaházy rendszeresen részt vett, de megfordult ott Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője is, „egy-két balhéban egy-két vármegyés is benne volt”, és voltak saját ügyvédeik, akik segítették őket, ha bajba kerültek.

Ír mintára épült fel

Budaházy szervezetéről Benkő elmondta, hogy tudomása szerint ír mintára épült fel: volt egy politikai fedőszerve, a Sinn Feinhez hasonló Hunnia Mozgalom, és egy katonai szárnya, az IRA-hoz (Ír Köztársasági Hadsereg) hasonló Magyarok Nyilai, amelynek „kemény magját” mintegy harmincan alkották. A támadásokról a vezetés döntött, egyéni akcióról szó sem lehetett. A szervezet célja a Gyurcsány-kormány lemondatása és az új választások kiírása volt, de miután az utcai harcokkal „nem értek el semmit, csak azt, hogy tönkretették a fővárost, úgy döntöttek, hogy nagyobb durranás kell”.

Ezután követtek el támadásokat a Gyurcsány-kormányban a titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy György, valamint Hiller István szocialista oktatási miniszter és Kóka János szabad demokrata frakcióvezető ingatlana ellen, továbbá „nagy kör” fedőnéven egyetlen éjszaka alatt több kormánypárti képviselő otthonát is megtámadták azért, hogy egyes társadalombiztosítási tárgyú törvények megszavazását megakadályozzák. „Volt egy belső emberük, aki elmondta, hogy a képviselők nagyon berezeltek” – mondta a tanú. Szerinte ekkor már azt se bánták volna a szervezet tagjai, ha emberéletet követel az akciójuk, mi több, amikor a tanú azt kérdezte, hogy mi lenne, ha egy gyerek halna meg, Somogyi szerinte csak annyit mondott: „még jobb, mert nagyobb a visszhangja”.

„Szerette csinálni”

Benkő tudomása szerint egy támadásnál az egyik vádlott apjának autóját használták, és azt egy térfigyelő kamera felvétele nyomán a rendőrség körözni kezdte, de amikor kiderült, hogy a vádlott apja katonatiszt, leálltak a hatóságok. Csintalan Sándort a tanú ismeretei szerint azért verték meg, amikor a Hír TV műsorvezetője volt, mert az egyik adásban lehülyézte Budaházyékat, „és ettől Gyuri nagyon mérges lett, elhatározta, hogy elégtételt vesznek, egy hónapig figyelték, aztán elkapták”. A tanú szerint előfordult, hogy kifejezetten pénzszerzési céllal követtek el bűncselekményt a szervezet tagjai, amikor Székesfehérváron felrobbantottak egy bankjegykiadó automatát, de a pénzt tartalmazó kazettát nem sikerült elvinniük.

Az egész rendszert támadták

Benkő úgy vélte: a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy terrorcselekményeket követnek el, amelyekért 10-15 évet is lehet kapni, Somogyi mondta is, miután gyereke született, hogy abba kellene hagyni, de nem tudta, mert „szerette csinálni”. A tanú elmondta, hogy Budaházyék Bajnai Gordon volt miniszterelnököt sem szerették, de úgy vélték, hogy egy kormányfő elleni támadás mégiscsak túl kockázatos. Továbbá arról beszélgettek, hogy ha a következő kormány hasonlóképpen viselkedik, „azok is megkaphatják a magukét”. „Ők igazából az egész rendszert támadták” – mondta a Budaházy-ügyben a hatóságokkal együttműködő tanú, aki várhatóan jövő héten folytatja vallomását a Fővárosi Törvényszéken. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ilaria Salis áldozatnak tartja magát

Ilaria Salis áldozatnak tartja magát

Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, és nem akarom, hogy politikai nézeteimért ítéljenek el - nyilatkozta a Magyarországon fogva tartott antifaaktivista, Ilaria Salis a La Stampa olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban.
Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Hogy milyen viszonyban van egymással Magyar Péter és a mesterséges intelligencia? Erre is fény derül a Sajtóklub vasárnap esti adásában, amelyben Bayer Zsolt, Gajdics Ottó, Bencsik András, és Néző László vitatja meg a hét legfontosabb bel- és külpolitikai eseményeit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!