2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kormány: Ez nem kampány, csak tájékoztatás

2016. augusztus 13., szombat 19:17, frissítve: vasárnap 11:07

Hivatalosan csak ma indult a népszavazási kampány, hiába folyik hetek, hónapok óta a bevándorlás elleni kormánypropaganda. A törvény szerint a formális kampány a népszavazást megelőző 50. napon kezdődik, és a voksolás befejezéséig tart, kampánycsend tehát nincs. Továbbra sem tudni, hogy a hivatalos kampányt ugyanazok a kommunikációs ügynökségek szervezik-e, amelyek a kormányzati tájékoztatást végezték mostanáig, vagy új szereplők érkeznek. Egyelőre a költségek sem ismertek.

Már a Pest megyei Telkit is teleragasztották a népszavazási plakátokkal. Bár a kampány hivatalosan augusztus 13-án kezdődött, a póznákat korábban kidekorálták a községben. A hirdetési bevételek az egyik kormányközeli üzletembert gazdagítják, Garancsi István egyik vállalkozásáé a villanyoszlopok reklámcélú hasznosításának kizárólagos joga. A kampányt megelőző kormánypropaganda miatt a szocialisták a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak.

A beadványokat azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasították. A testület arra hivatkozott, hogy kampányidőszakon kívül folytatott kormányzati tájékoztatás ügyében nem illetékes.

„A kampány a választói akarat befolyásolása, és ami történik, az nyilvánvalóan ez. Azon kívül az derül ki számunkra ebből a döntésből, hogy 50 nappal a választás előtt, jelen esetben a népszavazás előtt bármit megtehet a kormány közpénzen, bármilyen hirdetéseket közzé tehet, amit ő úgy gondol, csak tájékoztatás, de a valóságban ez kampánytevékenység” – mondta Nemély András, az MSZP alelnöke.

A kormány korábban is hasonló tájékoztatást folytatott – mondta a kormányszóvivő, példaként említve az ilyen-olyan nemzeti konzultációkat. A bevándorlás elleni propaganda költségei továbbra sem ismertek.

„Ügynökségeken keresztül bonyolítja a kormány, nem pedig közvetlenül a tájékoztatási tevékenységét, ezért az ügynökségi szerződéseknek, illetve az ügynökségek kötelezettségeinek megfelelően zajlik mind a megbízás, mind pedig az ezzel való elszámolás. Azért nem tudok önnek ennél pontosabb és egyértelműbb információt adni, mert nem áll rendelkezésemre, én sem kaptam, illetve mi sem kaptuk még meg az ügynökségektől” – mondta Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő által említett ügynökségek Rogán Antal lakóparki szomszédjának érdekeltségei. A két vállalkozást márciusban bízta meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati tájékoztató kampányok lebonyolításával. A munkáért több mint nettó 3 milliárd forintot számlázhattak. Szerződésük augusztus 10-én járt le, hosszabbításnak nincs nyoma a kormányzati portálon. Ahogy egyelőre annak sem, hogy a hivatalos népszavazási kampányt is ez a két cég szervezi-e, és ha igen, akkor mennyiért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!