2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Kormány- és jegybankbuktatásról beszélt Matolcsy

2017. február 22., szerda 15:49, frissítve: szerda 21:58

Két évvel ezelőtti kormány- és jegybankbuktató támadássorozatról beszélt a parlamentben Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnökének elmélete szerint 2015-ben egy NATO- szövetséges nagykövetségéről akartak bankpánikot kelteni Magyarországon. Az ellenzék a nemzetbiztonsági kockázatot felvető bejelentések azonnali kivizsgálását követeli.

Tarsoly Csaba Quaestor-cégbirodalma több mint kétszázmilliárd forinttal károsította meg ügyfeleit. Az ügyészség szerint kezdetben állampapírokat sikkasztottak, majd nem létező kötvényeket adtak el, meghamisították a könyvelést, és piramisjátékot szerveztek.

„2015-ben brókerbotrányoktól volt hangos Magyarország” – jelentette ki a jegybankelnök az Országgyűlésben, az MNB üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitájában. Matolcsy György egy 2014-ben induló, a kormány és a központi bank megbuktatását célzó rejtélyes összeesküvés-sorozat elemének tartja a brókerbotrányokat.

„Egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységbe illeszkedik, amely 2014 őszén indult el. Tisztelt Országgyűlés, tisztelt elnök úr, azt kell mondanom, hogy természetesen a Magyar Nemzeti Bank megtalálta volna a csalárdan működő brókercégeket, hiszen az alelnök úr és csapata mindig határozottan és kreatívan új módszertannal ott volt a cégeknél. De nem mindegy, hogy mikor találtuk meg” – mondta az MNB elnöke.

Matolcsy szerint nemhogy a jegybank nem felelős, hanem éppen az intézmény leplezte le a csalásokat.

A szocialisták országgyűlési képviselője, Mesterházy Attila konkrétumokat követelt az MNB vezetőjétől. „Követelem a jegybank elnökétől, hogy tisztázza, mely szövetséges államot vádolt meg, mert ez nemzeti szuverenitási kérdés. Nemzetbiztonsági kérdés, amiről beszélt, vagy esetleg csak népmeséket mondott arról, hogy ő mekkora zseni? […] Gondolkodtam rajta, hogy kire gondolhatott Matolcsy György. Szakács László mondta az imént, hogy mivel NATO-szövetséges, biztos nem az oroszok voltak. Nem jut más az eszembe, mint hogy a jegybankelnök megvádolta az egyesült államokat azzal, hogy meg akarta buktatni az Orbán kormányt 2015 elején” – jelentette ki Mesterházy.

Az MSZP-s politikus az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottsága elé vinné Matolcsy György felvetését.

Hiteltelen

Az egyesült Államok budapesti nagykövetsége hiteltelennek nevezte Matolcsy György kijelentéseit, szóvivőjük a népszava kérdésére azt írta, az Egyesült Államok nem kísérelte meg a magyar kormány megdöntését 2014-ben vagy bármikor máskor, s nem találják hihetőnek, hogy bármely más NATO-tagállam erre kísérletet tett volna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!