2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A politika korlátozza az egyetemek autonómiáját”

Hír TV

2017. november 18., szombat 17:06, frissítve: szombat 22:10

Még mindig jelentősen korlátozza a politika az egyetemek autonómiáját –többek között erről beszéltek a felsőoktatás képviselői az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés szombati előadásán. Szerintük az állam olyan módon szól bele az intézmények működésébe, hogy az a felsőoktatás minőségét rombolja. Az Emmi a szigorú kontrollt a közpénzek átláthatóságával magyarázza.

Vlagyimir Putyin budapesti látogatása előtt derült ki, hogy az orosz elnök díszpolgári címet kap a Debreceni Egyetemtől. A döntés ellen később hallgatók és oktatók egyaránt tiltakoztak, végül többeket kérdőre vont a rektor a fellépésük miatt.

Egy budapesti konferencián a Debreceni Egyetem oktatója beszélt a felsőoktatás függetlenségének csökkenéséről. A professzor szerint a fenntartó a szabályozások révén lehetetleníti el az egyetemi autonómiát.

„Ha olyan szabályokat hoz az állam vagy a fenntartó, amelyek nem biztosítják az autonómia feltételeit, akkor tovább nincs miről beszélni. A másik, ha a jogi háttér olyan, hogy a politika napi szinten belepiszkál az intézmény életébe, akkor megint nem beszélhetünk autonómiáról, ugyanis akkor politikai közvetlen irányítás van. Feleslegesek az egyetemi testületek, felesleges a rektor, elég, ha van egy kancellár” – jelentette ki Fábián István.

A humán tárca felsőoktatási főosztályvezetője szerint, az oktatás és a kutatás területén biztosítják az intézményi szabadságot, az egyetemek működésébe csak az átláthatóság biztosításáért avatkozik be az állam.

„Engedtessék meg: amibe az állam finanszírozást tesz, azaz pénzt forgat, annak a pénznek mint közpénznek az átláthatósága mindenképpen meg kell hogy legyen. Ezekből következően azokat a területeket feltehetőleg nem árt, ha sokkal jobban felügyeli az állam, illetve az iránymutatásokat megadja” – mondta Földesi Gabriella.

A Corvinus-egyetem gazdasági jogi tanszékének tanára szerint ugyanakkor nem lehet szétválasztani az akadémiai tartalmat a gazdasági kérdésektől.

„Az egyetemek kutatási és innovációs stratégiát készítenek középtávra, amit a konzisztórium blokkolhat. Az akadémiai tartalmak és a szervezési gazdasági kérdések szétválasztása az akadémiai tartalmak rovására történik, és az autonómia elől veszi el a lehetőséget. A nemzeti felsőoktatási törvényben egyetlenegyszer sem szerepel az autonómia kifejezés. Azt gondolom, nem véletlenül” – mondta Deák Dániel.

Az Európai Egyetemek Szövetségének 30 tagállamot vizsgáló ranglistája alapján a magyar egyetemek a gazdasági szabadság terén a 28. helyen állnak, míg a tudományos autonómiát értékelve a 16. helyet foglalják el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!