2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Korhatárossá tenné a játszótereket Kocsis Máté

,

2017. június 7., szerda 22:39, frissítve: csütörtök 07:50

200 ezer forintba kerülhet a játszótér használata a 14 éven felülieknek Kocsis Máté kerületében – a kormánypárti vezetésű Józsefváros önkormányzata egy rendeletcsomagban rejtette el a különös szabályozást, amelyet a Kettős Mérce szúrt ki. A tervezet szerint a 14 évesnél idősebbek a játszótér használata esetén azért büntethetők, mert ezzel megsértik a közösségi együttélés szabályait. A kerület polgármestere a Hír TV-nek azt mondta, hogy a gyermekeket kísérő szülőket nem büntetik majd.

„Labdázni tilos!” „A téren ne kerékpározzanak, rollerezzenek vagy görkorcsolyázzanak!” – ilyen üzenetek fogadják a játszótérre igyekvőket Budapest VIII. kerületében. A józsefvárosi rendelettervezet értelmében, ha 14 évnél idősebb személyeket érnek tetten a játszótéren, akár 200 ezer forintos bírságot szabhatnak ki rájuk.

„Engem, apukát vagy anyukát és nagyszülőt is megbírságolhatnak ez alapján. Mert a szülők is 14 éven felüliek. Úgyhogy ezek után, ha a mérleghintára ráülök, vagy a kis házikóba vagy a mászókára felmászom a kisfiammal, akkor engem is megbírságolhatnak” – mutatott rá a Párbeszéd helyi önkormányzati képviselője.

A józsefvárosi rendelet értelmében a szülők benn lehetnek a játszótéren. Együtt játszhatnak a gyerekkel, de olyan eszközökre, mint például a hinta, nem szállhatnak fel.

Józsefváros polgármestere szerint nem a szülőket, hanem a randalírozó középiskolásokat akarják elijeszteni a rendelet szigorításával, amely a játszóterek észszerű használatát célozza. „Az apuka felőlem hintázhat, csak szólni fogunk neki, hogy ne tegye. Mert nem neki épült a hinta. Van olyan játszóterünk, ahol apuka hintázhat, meg használhat játszóeszközöket, mert az ő súlyára építettük. Megkérjük, hogy fáradjon át oda. A 2–8 éveseknek kialakított hintát, higgyék el, jobb, ha 80-90 kilogrammos emberek nem használják. Van olyan szülő is, aki nem fér bele” – nyilatkozta Kocsis Máté.

Az LMP szerint a játszóterek használatának szigorítása helyett több olyan szabadidőparkra van szükség, ahol az idősebb látogatók is tudnak mozogni „Vannak sportudvarok, de a sportudvarok nyitvatartási ideje nem megfelelő. Az inkább a hivatali nyitvatartáshoz igazodik, mint a gyerekek szabadidejéhez. Ezenkívül a Fidó tér van, ahol tényleg van lehetőségük sportolni. Azért egy ekkora kerületben lehetne több is” – emelte ki Jakabfy Tamás, az LMP önkormányzati képviselője.

A Párbeszéd helyi önkormányzati képviselője nem a javaslat észszerűségével, hanem túlzó szigorával nem ért egyet. „Az, hogy felhatalmazza a közterület-felügyeletet az önkormányzat arra, hogy valakiket akár 200 ezer forintra megbírságoljon, majd bejelenti, hogy esetleg nem is 200, csak 180 ezer forint lesz a bírság, vagy először csak figyelmeztet, képtelenség. Mert ha már a jogszabály lehetővé teszi, akkor egy túlbuzgó közterület-felügyelő miért ne szabna ki nagyobb bírságot? Esetleg abban a reményben, hogy jutalmat és dicséretet is kap…” – jegyezte meg Erőss Gábor.

A Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint nem egyedi eset az, ami a Józsefvárosban készül, ugyanis az önkormányzati törvény minden helyhatóságnak lehetővé teszi, hogy szinte bármit kirívóan közösségellenes magatartásnak minősítsen. „Az önkormányzatok lényegében bármilyen magatartást jogellenessé nyilváníthatnak és szankcionálhatnak. Hiszen a törvény nem szabályozza a felhatalmazásnak a kereteit” – nyilatkozta Jovanovics Eszter jogász.

A nyár közepétől a Józsefvárosban azok is számíthatnak súlyos pénzbüntetésre, akik elfelejtik kitenni lakásuk számát a bejárati ajtóra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!