2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Korábban cáfolt vádakkal támadja a Momentumot az Origo

2017. május 17., szerda 09:35

Korábban már megcáfolt vádakkal támadja az Origo.hu a Momentum Mozgalmat a kedden, névtelenül megjelent cikkben. Újra előkerült többek között az „eltüntetett 12 millió forint” vádja, ami miatt márciusban az újságírószövetség a Média Önszabályozó Testülethez fordult etikátlan médiatartalom miatt.

Ismét vezető cikkben foglalkozik az Origo a Momentum Mozgalommal. A kedden megjelent írás a kormányzati média kedvenc (lassan kizárólagos) érvével támadja a pártot, megpróbálja őket Soros Györgyhöz kötni. A lejárató anyag megjelenése összefügghet azzal, hogy a Závecz Research nemrég a parlamenti bejutási küszöb közelébe, a teljes népesség körében 4 százalékra mérte az idén alakult párt támogatottságát.

A MÚOSZ elítélte

A keddi, „Soros György kottájából játszik a Momentum Mozgalom” című cikkben számos, már korábban megcáfolt állítás szerepel. Ezek közül az egyik az Origo márciusi, nagy botrányt kavart cikkéből származik. Ebben a párt szóvivőjét, Hajnal Miklóst lényegében sikkasztással vádolták meg, azt írva, hogy „eltüntetett 12 millió forintot”, amit támogatásként kaptak egy online tanulást elősegítő weboldal fejlesztéséhez, amiből nem lett semmi. A valóság ezzel szemben az volt, hogy a pénzt adó Traction Labs Zrt.-t 9 millió forintot fektetett be abba a startupba, melyet az akkor a Google-nél dolgozó Hajnal alapított. A Hvg.hu megkereste a céget, amely elmondta, hogy nincs követelésük Hajnalék felé, a pénzt arra költötték el, amire a támogatást kifizették. A Traction Labs elmondása szerint a digitális startupok többsége nem lesz sikeres, egyszerűen azért szűnt meg az oldal, mert nem volt elég felhasználó és bevétel. Az Origo „hol a pénz?” kérdésére tehát volt válasz, csak éppen a lap meg sem kereste azt, aki a pénzt adta.

Az Origo írása miatt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége állásfoglalást tett közzé, amelyben megállapították, hogy a cikk „a valós információk és összefüggések bemutatása helyett a tény- és jogalap nélküli lejáratás, hírnévrontás és személyeskedés.” Ezért a Média Önszabályozó Testületet az Origo-cikk médiaetikai szempontú vizsgálatára, az Origót pedig a sajtószakma működését szabályozó törvényi és etikai előírások maradéktalan, teljes körű betartására hívták fel. Ennek a jelek szerint nem lett sok eredménye, mivel pár héttel később ismét kritikátlanul idézték az áprilisi cikk híreszteléseit.

Félrefordítás vagy hamisítás

Az Origo azt is állítja, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy német nyelvű svájci lapnak azt nyilatkozta, hogy „fontosabb neki a melegházasság engedélyezése, mint a határvédelem”. Ez az állítás egyébként a KDNP ifjúsági tagozatából származik, akik jobb esetben félrefordították, rosszabb esetben meghamisították Fekete-Győr nyilatkozatát. A Momentum elnöke valójában azt mondta az interjúban, hogy az azonos neműek házasságát éppolyan magától értetődőnek tartja, mint azt, hogy Magyarország megvédi határait.

Ebből következően nem igaz az az állítás sem, hogy „a Momentum elnökének a nézetei szinte mindenben megegyeznek a migránsok tömeges beengedéséről beszélő Soros Györgyével, aki szintén élesen ellenzi a magyar határkerítést, és mindent megtesz a lebontásáért”. Fekete-Győr eddigi nyilatkozataiból ezzel szemben inkább az derül ki, hogy nem támogatja az ellenőrizetlen migrációt. „A migráció csak szabályozott formában elképzelhető, a menedékkérőket az államnak a vizsgálat erejéig méltányos körülmények között kell felügyelnie és ellenőriznie, mivel első a saját állampolgárok védelme. A gazdasági bevándorlókkal pedig addig nem tud foglalkozni az ország, amíg a saját kivándorló állampolgárainak nem tudja biztosítani, hogy kiszámítható, biztonságos és jövőbe tekintő országba térhessenek haza” – nyilatkozta például az Indexnek.

propaganda@momentummozgalom.hu

A Soros Györggyel való összemosás kedvéért azt írják, hogy a Momentum egy tagja, Hajnal Miklós „meglehetősen sok szálon kötődik a tőzsdespekuláns intézményeihez”. Ezzel szemben később csak egy ilyen intézményt neveznek meg, a CEU-t, ahol Hajnal kutatási asszisztens volt. „Erősen Soroshoz köthetőként” jellemzik a berlini Global Public Policy Institute nevű kutatóintézetet is, ahol Hajnal szakmai gyakorlatot folytatott. Valójában viszont ennek az „erős Soros-kötődését” is csak annyival támasztják alá, hogy az intézet kapcsolatot ápol a CEU-val. Azt elhallgatják, hogy egyébként még több tucat más egyetemmel is vannak kapcsolataik, ami egy kutatóintézettől nem meglepő: az intézet kutatási partnerei között olyan egyetemek is találhatók, mint a brazil Getúlio Vargas Alapítvány, több tokiói egyetem, illetve több indiai felsőoktatási intézmény. Ez alapján tehát Hajnal Miklóst több alappal lehetne japán vagy indiai ügynöknek beállítani, mint Soros emberének.

Megemlítik még, hogy egy volt elnökségi tag a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület – munkatársa, melyről tévesen azt írják, hogy áprilisban tüntetést is rendeztek Röszkén, hogy minél előbb lebontsák az országot védő kerítést (a tüntetésen valójában nem ezt követelték, hanem a rendőri túlkapások és a menedékkérők zárt tranzitzónában történő elhelyezése ellen tiltakoztak.)

Felbukkan az a vád is, hogy a Momentumnak nem „sikerült tisztáznia, hogy a május 1-jei rendezvényén a színpadtechnikát miből finanszírozta”. Valójában május 4-én közzétették a rendezvény költségeit (a színpad és a hangosítás, és kisebb költségek 2,6 millió forintba kerültek). Mint írták, ennek a felét a helyszínen összegyűjtött adományokból fedezték, a többit pedig megtakarításokból, mivel a NOlimpia-kampány alatti adománygyűjtést 4 millió forintos többlettel zárták. Viszont az Origo szerint ennél biztosan többe került a rendezvény – ezt Juszt László volt MTV-s riporter és egy meg nem nevezett rendezvényszervező véleményére alapozzák, aki szerint ennél többe kerülhetett egy ilyen színpad.

A Momentum egyébként nemrég az Origo megkeresésére jelezte, hogy külön e-mail-címre várják az Origo és más kormánypárti lapok kérdéseit, ezek számára a szokásos sajto@momentummozgalom.hu helyett a propaganda@momentummozgalom.hu címet tartják fenn.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!