2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Vezércikk 04:00

Kopaszbotrány: az NVB nem él panasszal

2016. augusztus 26., péntek 15:36, frissítve: péntek 19:26

Nem él panasszal a Nemzeti Választási Bizottság a kopaszbotrány nyomozásának leállítása miatt – a testület 4:3 arányban hozta meg az erről szóló döntést. A rendőrség azért szüntette meg a nyomozást, mert nem találta bűncselekménynek, hogy kopasz erőemberek megakadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdés leadásában.

Februárban a kopasz erőemberek miatt előzte meg a szocialista Nyakó Istvánt az időbélyegzőnél Erdősi Lászlóné, így az MSZP ismét bukta a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezést. Nem csak a szocialisták, pár nap után a Nemzeti Választási Bizottság is feljelentést tett, a rendőrség azonban megszüntette a nyomozást.

A választási bizottság ezúttal arról tárgyalt, hogy éljenek-e panasszal a nyomozás megszüntetése miatt. A testület elnöke arra emlékeztetett, hogy a rendőrség nemcsak az eredeti eljárást, hanem a bizottsággal szemben a hivatali visszaélés és bűnpártolás miatti nyomozást is lezárná. „A panasz megtételével azt kellene elismernünk, hogy a büntetőhatóság nem jól döntött, amikor a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, munkatársai elleni bűnpártolás és hivatali visszaéléssel kapcsolatban a nyomozást megszünteti, és amellyel kapcsolatban ki kérem magunknak az ezzel való vádolást” – fogalmazott a pénteki ülésen Patyi András.

A bizottság több tagja pedig arra hivatkozott, hogy a kopaszok megjelenésének végül nem lett következménye, hiszen a Kúria áprilisban úgy döntött, hogy az időbélyegzőnek nincs szerepe, így Nyakó István népszavazási kérdését fogadta el Erdősi Lászlónéé helyett. „Az időbélyegző a Kúria végzését követően, április 6-át követően kikerült a választási eljárás hatálya alól, tehát hogyha mondjuk ott egy kávéautomata lenne a bejáratnál és kávézás közben zavarták volna a beadványozót, annak körülbelül hasonló hatása lenne a választási eljárásra” – jegyezte meg Rádi Péter NVB-tag.

Más tagok viszont úgy látták: annak, hogy a népszavazási kérdés ügyében később milyen döntés született, semmi köze ahhoz, hogy februárban kopaszok szállták meg az épület előterét. „Nem kell az egész határozatot megpanaszolni, részleges megállapításokat is meg tudunk panaszolni. Szerintem még kommunikációs szinten is sokkal szerencsésebb lenne, hogyha ezt a nyomozóhatóság döntené el, hogy most történt-e bűncselekmény vagy nem. Szerintem nem a választási bizottság dolga ez, hogy eldöntsük, viszont az alól a felelősség alól meg nem mentesülhetünk, hogy ezt valamilyen szinten fel kell tárni, hogy mi történt itt pontosan” – emelte ki Bodolai László.

A bizottság végül 4:3 arányban úgy döntött, hogy nem él panasszal még részlegesen sem.

„A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége ma megint az elkövetők oldalára állt. Nem sértett volt ebben az ügyben, hanem cinkos. Cinkos abban, ami február 23-án megtörtént, hiszen ők küldték el a kiérkező rendőröket, cinkos abban, hogy a Kúria a március 3-ai döntés előtt nem kapta meg a szükséges bizonyítékokat azzal kapcsolatban, hogy mi történt itt, és cinkos azokkal az emberekkel, akik megtervezték, megrendelték és végrehajtották ezt az eseményt” – nyilatkozta Nyakó István, az MSZP kommunikációs igazgatója.

A választási bizottság ülésén egyébként a testület szocialista tagja nem vett részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!