2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

„Könyörgünk, ne lakoltassák ki a Bihari utcai lakókat!”

Hír TV

2018. május 12., szombat 21:43, frissítve: szombat 22:49

Több százan tüntettek a Bihari utcai kilakoltatások ellen Kőbányán. A megmozdulást a Város mindenkiért csoport hirdette meg, miután a helyi önkormányzat tervei szerint úgy bontana el életveszélyesnek ítélt lakóházat, hogy nem biztosít cserelakást az ott élőknek, így több család is utcára kerülhet.

„Beadtam a papírokat a hosszabbításra, és akkor közölték, hogy 6 hónapra hosszabbítanak meg és utána oldjam meg a lakhatásomat” - kálváriáját meséli Lázár Terézia, a Bihari utca 8/c. egyik lakója. Sokan osztoznak sorsában. A kőbányai önkormányzat ugyanis el akarja bontani a veszélyessé vált épületet, az ott lakókat pedig cserelakás nélkül kilakoltatná. A Város mindenkié csoport ez ellen szervezett tüntetést.

 „Lakik ebben a házban egy volt állami gondozott lány is. Most egyedül neveli a gyerekét. Amikor kikerült az állami nevelésből, akkor egy évig hajléktalanként élt. Összeszedte magát, felelősséget vállalt a gyerekéért, nagyon helyesen önkormányzati szociális bérlakásban lakik, és most onnan ki akarják őt lakoltatni, hogy kezdődhessen az egész elölről” – mesélte Bolba Márta evangélikus lelkész.

A Bihari utcai házat 7 éve 700 millió forint közpénzből újították fel. Az önkormányzat szerint akkor elkövetett hiányosságok miatt lakhatatlan az épület. A Város mindenkiért csoport elérte, hogy Kőbánya önkormányzata május 31-ig vizsgálja felül, hogy újabb munkálatokkal helyreállítható-e az épület. A kilakoltatásokat addig is folytatják.

A beszédeket egy kisebb közjáték szakította meg, majd Tamás Gáspár Miklós, filozófus szólalt fel a lakókért. „Megpróbáljuk megpuhítani a kemény szívüket, térdre ereszkedünk és könyörgünk, hogy adják már meg a jogaikat, azoknak, akiknek vannak ugyan jogaik, de ha érvényesíteni akarják jogaikat, akkor megbüntetik őket! Hát könyörgünk! Könyörgünk, ne lakoltassák ki a Bihari utcai lakókat!”

Az épületben élők egy részének egyáltalán nincs tartozása, de úgy tűnik, mégis menniük kell. A tüntetésen ellenzéki politikusok is jelen voltak, de nem szólaltak fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!