2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Konrád György: Lehet, valami erőszakosabb dolog lesz

2017. április 18., kedd 07:35

Konrád György a kormány politikáját polgárellenes heccelődésnek tartja, amely szerinte nem bölcs dolog.

Konrád György író szerint „csak a vak nem látja, és a süket nem hallja”, abba, ami a CEU és Soros György körül zajlik, bizony a zsidózás is belefoglaltatik, ami által csak el akarják kanalazni a Jobbiktól azon szavazókat, akiknek tetszett a radikális párt korábbi antiszemita retorikája. Bár itt-ott hajlandó beszédbe elegyedni a miniszterelnök, de alapvetően kiállított magáról egy olyan képet, amely nem tűri a vitát és az engedményt – jegyezte meg az író.

A több napja tartó tüntetések, demonstrációk, a kiéleződő konfliktus szerinte már régen nem Sorosról és a CEU-ról szól, hanem a „megközelíthetetlen parancsuralmi magabiztosságról. Arról a magatartásról, amely nem tűri – akár a munkatársai körében sem – az ellenvetéseket”.

Ha egy ember nem tűri az ellenvetéseket, rögtön megsemmisítéssel válaszol, akkor elkerülhetetlenül bukásra van ítélve. Ha nem tud valamiféle önvizsgálatot tartani.

Konrád György szerint tanulságos bemenni azon a vaskapun (Gyorskocsi utcai fogda – a szerk.), amelyet a tüntetők a napokban megdobáltak tojással. Vele már megtörtént, és mint fogalmazott: onnan az ember nem butábban jön ki, ha „jó anyagból van felépítve” – ott az ember rájöhet, hogy egyedül is helyt tud állni.

Az író a kormány politikáját polgárellenes heccelődésnek, izgatásnak tartja, mert folyton kiválaszt valami más csoportot a polgári társadalom hordozói közül, amelyet próbál megfélemlíteni, elnémítani. Szerinte ez nem bölcs viselkedés.

Elmondása szerint azon viszont csodálkozik, hogy a magyar miniszterelnök kezdte elhinni, hogy Donald Trump amerikai elnök inkább az ő barátja, mintsem hogy azt a mondást, hogy Amerika az első, elfelejtse. „Ez egy olyan naiv önhittség, amelyből csak politikai hibák következhetnek.”

Konrád György úgy látja, az elmúlt napok CEU melletti tüntetései olyanok voltak, mint egy buli, jó hangulatúak, amit sokáig fenn lehet tartani, azonban – mint fogalmazott – lehet, hogy senki nem képes jobb belátásra bírni a kormányt, akkor viszont „egy erőszakosabb dolog jöhet”, amit persze senki nem szeretne.

Tekintse meg a Konrád Györggyel készült teljes beszélgetést:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!