2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Komoly váddal illették az oroszokat

2016. szeptember 25., vasárnap 19:38, frissítve: vasárnap 19:59

Háborús bűnöket követ el Oroszország és a szíriai kormányerők a brit külügyminiszter és az ENSZ főtitkára szerint. Ban ki Mun hangsúlyozta: háborús bűncselekménnyel érhet fel gyújtó- és más, különösen nagy erejű bombák módszeres bevetése lakott területen. Orosz és szíriai gépek vasárnap is támadták Aleppó lakónegyedeit, egész épületeket semmisítve meg.

Újabb bombázás sújtotta Aleppó térségét szombaton. Az oroszok támogatta szír kormányerők így próbálják meg visszavenni a várost a lázadóktól. Az újabb légitámadásban legkevesebb nyolcan haltak meg, köztük hét gyerek.

„Kora reggel erős bombázást kezdtek ellenünk, amiben hét gyermek és az anyjuk halt meg, de még mindig vannak emberek. Nincs polgári védelem, elpusztították az országot, nincs polgári védelem vagy elsősegély, Aszad elpusztította az országot és sok embert ölt meg. Sok ember ragad a romok alá, még most is őket húzzuk ki” – mondta Juszuf aleppói lakos.

A lázadók szerint a légicsapások a város négy pontját érintették, ahol több mint 250 ezer ember él. A brit külügyminiszter, Boris Johnson szerint Oroszország bűnös, mert elnyújtja a háborút és valószínűleg háborús bűnöket követ el.

„Bűnösök, mert elnyújtják a háborút, sokkal undorítóbbá teszik, és igen, úgy vélem, hogy amikor olyan dolgokról beszélünk, mint a civil célpontok bombázása Aleppóban, akkor azt kellene megnéznünk, hogy ez a bombázás annak ismeretében vagy ismerete nélkül történik, hogy azok teljesen civil célpontok, mert ez háborús bűn” – mondta Boris Johnson brit külügyminiszter.

Az ENSZ főtitkára is megdöbbenésének adott hangot a heves bombázás miatt. Ban Ki Mun szerint a gyújtó- és más, különösen nagy erejű bombák szisztematikus bevetése lakott területen háborús bűncselekménnyel érhet fel.

Azonban nem sokáig örülhettek a kormányerők. A lázadók ellentámadást indítottak és visszaszerezték a tábor felett az uralmat. Ezt a kormányerők és az őket támogató Hezbollah és palesztin fegyveresek is elismerték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!