2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Komoly bajban a Ráday utca vendéglátósai

2017. május 26., péntek 23:04

Akár tönkre is mehetnek az egyik legnépszerűbb fővárosi sétálóutca vendéglátóhelyei, miután a helyi képviselő-testület csendrendeletet fogadott el. A IX. kerületi Ráday utca vendéglősei szerint a turisták nem értik, miért kell este tizenegy órakor bezárni egy belvárosi sétálóutcában.

Egymást érik a vendéglátóhelyek a Ráday utcában, itt található az ország első Michelin-csillagos étterme is. A környék népszerű a turisták körében, nemcsak nappal, hanem éjszaka is. Az esti pezsgésnek véget vethet a ferencvárosi képviselő-testület, ahol a kormánypárti többség csendrendeletet fogadott el.

Hétköznap tizenegy óráig, hétvégén pedig éjfélig tarthatnak nyitva a vendéglősök. Ha lakossági panasz érkezik, a nyitvatartási időt csökkenthetik, végső esetben pedig bezárhatják a helyet.

A vendéglátósok egyelőre nem mernek nyilatkozni, ugyanis egy-két kivétellel az önkormányzattól bérlik az üzlethelyiséget. Kamerán kívül azért elmondták, hogy szerintük hiba volt a csendrendeletet kiterjeszteni az egész IX. kerületre, elég lett volna a valóban lármás részeken alkalmazni. Többen attól félnek, hogy tönkremennek. Mint mondták, a külföldi vendégekkel bajos lesz megértetni, hogy miért kell tizenegy órakor lehúzni a rolót egy belvárosi sétálóutcában.

„A Ráday utcai vendéglősöknek van szervezetük, és nem került sor az előzetes előkészítő, egyeztető, a rendeletet megalapozó munkára” – mondta a Ráday Soho Egyesület vezetőségi tagja. Orbán György szerint a csendrendelet versenyhátrányt jelent az V., a VI. és a VII. kerület által határolt bulinegyeddel szemben. „A Ráday utca eleve törékeny helyzetben van, hiszen a metróépítkezések idején elvesztette azt a pozícióját, amelyet korábban elért. Ennek megfelelően egy lassanként kialakulni látszó versenypiaci helyzetbe került bele egy olyan elem, amelyből a Ráday utca nem tud jól kijönni” – tette hozzá.

Orbán György arra számít, hogy a vendéglősök saját kedvezményeket próbálnak majd kiharcolni az önkormányzatnál, ami káoszhoz vezethet.

A ferencvárosi önkormányzat írásban válaszolt kérdéseinkre. Elismerték, hogy a vendéglátósok véleményét nem kérték ki, de úgy gondolják, hogy az új szabályozás kedvezőbb a vállalkozóknak, mint a korábbi volt. A szomszédos Józsefvárosban hasonló rendelet megalkotására készülnek. Az ottani polgármesteri hivatal annyit közölt, hogy részletek kidolgozása még tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!