2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Költségvetési csalás – ez csak a jéghegy csúcsa

2016. április 3., vasárnap 15:45, frissítve: hétfő 18:00

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját állapította meg a 14 milliárdos Öveges-program kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció elleni osztálya. A program miatt Hadházy Ákos tett feljelentést még 2014-ben. Az LMP-s politikus sokallta a 250-300 millió forintért kialakított laboratóriumok költségét. Az általa megszerzett adatokból kiderült: a termek kialakítása és berendezése a töredéke volt a teljes költségnek.

2014-ben adták át és mintegy 280 millió forintból alakították ki az Arany János Általános Iskola és Gimnázium laboratóriumát. A beruházásra az Öveges-program keretében került sor, uniós finanszírozással. Országszerte 40 hasonló tanterem épült, köztük Szekszárdon is. Ott 314 millióért. A horribilis összeg felkeltette a város önkormányzati képviselőjének figyelmét. Az LMP-s Hadházy Ákos végül kiderítette: maga az építkezés, valamint a berendezések mindössze 45 millió forintba kerültek. A maradék 269 millió másra ment el.

„Mind a 40 helyen, mind a 40 városban, néha városonként több helyen is megíratták a szükséges kémia-, fizika- és biológia-munkafüzeteket. Mindegyikben ugyanazok a kísérletek vannak benne, ezek között vannak olyanok, amik csaknem szóról szóra megegyeznek” – mondta Hadházy Ákos, a zöldpárt antikorrupciós szakszóvivője.

Az LMP-s politikus 2014-es sajtótájékoztatóján rendhagyó módon hívta fel a döntéshozók figyelmét arra, hogy a negyvenszer megíratott tankönyvek ellenére a kísérleteknek minden városban ugyanaz lesz az eredményük.

A Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció elleni osztálya kétéves nyomozás után a napokban jelezte: bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját állapította meg a 14 milliárdos program kapcsán. Azt pedig már Lázár János jelentette be, hogy az Öveges-program része annak a hat uniós programnak, ahol elszámolási vita van az unióval.

„Az Öveges-program esetleges korrekciós értéke 2,1 milliárd forint.” Lázár János azonban sietett hozzátenni: az uniós pénzek mindössze 2 százalékánál van elszámolási vita az Európai Bizottsággal. A kancelláriaminiszter a tanulságokat is levonta. „Érdemes volna Soros úrnak, hogyha ennyit tudnak elérni a Magyarországon a magyar kormánnyal szemben felállított seregei, akkor talán érdemes volna a le- és kivonulás gondolatát megfontolni” – mondta Lázár János.

Az LMP viszont arra emlékeztet: csak az Öveges-programban ezerszer annyi pénzről van szó, mint ami a Zuschlag-ügyben szerepelt. „Még a látszatát sem tartották be annak, hogy itt valódi ajánlatokat kértek volna, valódi versenyhelyzet lett volna ebben a programban. Ez a program ezer sebből vérzik és rendkívül bűzlik. A program alapján el tudtunk indulni a további európai uniós projekteknél, és mi is azt tudjuk mondani, hogy az Öveges-program, az csak a jéghegy csúcsa” – tette hozzá Hadházy Ákos.

Hadházy Ákos pozitív fejleménynek tartja, hogy a rendőrség megállapította a költségvetési csalást, azt viszont sajnálja, hogy hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújának nem találták nyomát, pedig az Öveges-program közbeszerzéseinek nagyobb részét polgármesterek írták ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!