2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Kollégiumnak indult, wellness-szálloda lett a vége

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 15:24, frissítve: csütörtök 23:05

Csak átmeneti állapot Balatonfüreden, hogy sportkollégium helyett wellness-hotel működik a taópénzekből felhúzott új épületben – legalábbis a polgármester szerint. Az esetet a Direkt36 oknyomozó portál tárta fel. A sportkollégiumra több mint félmilliárd forint taótámogatás ment el, és Balatonfüred önkormányzata is hozzájárult a beruházáshoz.

Sportkollégium Balatonfüreden, amelyből zárt függőfolyosón át mehetnek az ifjúsági sportolók a városi sportuszodába – papíron. Az épület nem tűnik sportkollégiumnak, mert nem is az. Egy négycsillagos wellness-hotel működik benne, noha a balatonfüredi önkormányzat egyik cége hozta létre a Balatonfüred Kézilabda Sportjáért Közhasznú Alapítványt, amely felépítette taótámogatásból az épületet. Vagyis közpénzt költöttek arra, hogy egy négycsillagos szállodát működtethessenek.

A Direkt36 tényfeltáró portál kinyomozta: nemcsak a céllal van gond, de a végszámlával is.

„Feltettünk egy csomó konkrét kérdést, például azt, hogy az üzemeltető mennyit fizet a szállodáért az alapítványnak, és hogy ennek a pénznek mi lesz a sorsa. Egyáltalán nem lényegtelen szerintem, hogy mennyiért adták bérbe ezt az épületet, és hogy mire fogják fordítani, de erre sem válaszoltak. Amikor ott jártunk, azt mondták, hogy nincs bent az, aki illetékes válaszolni. A polgármester nem akart velünk szóba állni, azt ígérte, visszahív minket, de ő sem telefonált, neki is küldtünk írásban is kérdéseket, és csak annyit írt, hogy úgy tudja, hogy az alapítvány válaszolt. Az alapítvány pedig szelektíven válaszolta meg a kérdéseinket, tehát valamire adott választ, valamilyet, a többséget figyelmen kívül hagyta. Eredetileg nyolcszázmillió forint körül volt az épület költségvetése, de végül még előre nem látható költségekre hivatkozva felemelték több mint egymilliárd forintra” – nyilatkozta Vorák Anita, a Direkt36 újságírója.

A taópénzeken felüli részt a balatonfüredi önkormányzat önerőből finanszírozta. A szállodát egy kézilabdáért, a mellette lévő uszodát egy vízilabdáért létrehozott alapítvány építette, taópénzt ugyanis sportklubok és szakszövetségek mellett csak ilyen alapítványok gyűjthetnek. Mindkét közhasznú szervezetet önkormányzati cég hozta létre.

– Ön tudott-e róla, hogy a kézilabda-alapítvány taótámogatásából valójában hotelt fognak építeni?
– Én úgy tudom, hogy az akadémiai cél változatlanul fennáll. Egy éven belül akadémista gyerekekkel lesz feltöltve a szálláshely, és az addigi hasznosítás fog piaci alapon zajlani – mondta Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere.

A taópénzek felhasználására szigorú szabályok vonatkoznak. Elköltésüket az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellenőrzi, amely vizsgálatot ígért. Ezt hangoztatta Lázár János kancelláriaminiszter is:

– A törvényeket mindenkinek be kell tartania Magyarországon. A taópénzek felhasználásra szigorú szabályok vonatkoznak. Meg fogjuk vizsgálni ezt a kérdést is, mint minden ilyen jelzést.
– Ilyenkor elegendő szankció…
– Tisztázni kell a helyzetet, meg kell kérdezni a taójogosultat is, hogy mint mond. Én nem ismerem a konkrét ügyet.

Ha a polgármester ígéretével szemben jövőre mégsem lesz tele kézilabdázó gyerekekkel a jelenleg négycsillagos hotelként működő épület, akkor elképzelhető, hogy az építésre használt taószázmilliókat vissza kell utalni az államkasszának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!