2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Belföld

Kocsis Máté: A következő években a legtöbb forrást a Magyar falu programra és a gazdaságösztönzésre fordítjuk

A következő években a legtöbb forrást a gyermeket nevelő családokra, a Magyar falu programra és gazdaságösztönzésre fordítjuk - mondta el Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón, Balatonalmádiban.

  • Kocsis Máté: A következő években a legtöbb forrást a Magyar falu programra és a gazdaságösztönzésre fordítjuk

A kormánypártok kétnapos kihelyezett frakcióülésén a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt.

Kocsis Máté kifejtette: a családvédelmi akciótervnek eddig négy pontja lépett életbe, és a kapcsolódó támogatási formákat több mint 65 ezren vették igénybe. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával több mint 14 ezren éltek. A program továbbra is népszerű - értékelt a frakcióvezető.

Tárgyaltak a frakciók a gazdasági növekedés fenntartásával összefüggő kérdésekről, a munkahelyteremtésről és a további béremelésekről is. Felidézte, hogy béremelésekre 152 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi büdzsében, ennek felosztására a kormány tesz majd javaslatot. A magyar gazdaság alapvetően jól teljesít, de az euro-zónában mutatkoznak válságjelek, ezért indították el a gazdaságvédelmi akciótervet, erről is szó volt a tanácskozáson.

Téma volt a Magyar falu program, amely szintén rendkívül sikeres, az érintett települések 96 százaléka jelentkezett a támogatások valamely formájára. Jelezte: a következő időszakban a programra rendelkezésre álló forrásokat bővítenék. Összegzése szerint az elkövetkező időszakban a legtöbb forrást a gyermeket nevelő családokra, a Magyar falu program kibővítésére, és a gazdaság ösztönzésére fordítják.

További témaként említette Kocsis Máté a szíriai helyzetet. Úgy fogalmazott, hogy távolinak tűnik a probléma, de mégsem az. Az a kérdés, hogy Törökország négymillió migráns előtt melyik irányba nyitja meg a kapukat. A magyar érdek, hogy ez Szíria felé történjen és ne Európa felé, ne jelenjen meg ez az embertömeg a szerb-magyar határon - mutatott rá a kormánypárti politikus. Hangsúlyozta, hogy Magyarország szurkol ebben a kérdésben, nem befolyásolója a folyamatnak.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy európai ügyekről is szó volt a tanácskozáson. A KDNP teljes jogú tagja maradt az Európai Néppártnak, és ezt szeretnék kihasználni, küzdeni kívánnak a magyar érdekekért, képviselni szeretnék azokat. Reményének adott hangot, hogy a teljes jogú tagságot a Fidesz is hamarosan visszaszerzi.

A politikus úgy fogalmazott, hogy nem volt a legszebb az önkormányzati választási kampány. Tarlós István eddigi főpolgármesterhez mérhető városvezető nem látszik a láthatáron, Budapestest olyan helyzetbe hozta, amire hosszú ideig nem volt példa, magasra tette a lécet. Most várják, az utóda milyen teljesítményre lesz képes - közölte.

Úgy látta: két dolgot kell kimondani, az intimitásnak - akár pozitív, akár negatív - nincs helye a nyilvánosság előtt, kivéve ha az életstílus nem felel meg a hitelességnek, akkor viszont van helye, és erről a jelöltállító szervezet és választók is elmondják a véleményüket.

Harrach Péter kitért azokra az eredményekre is, amelyeket KDNP-s jelöltek értek el. A Kereszténydemokrata Néppárthoz szorosabban kötődő polgármesterjelöltek országosan 70 településen nyerték el a választók bizalmát, további közel 250 önkormányzati képviselő és 29 megyei közgyűlési tag erősíti a kisebbik kormánypárt politikai közösségének munkáját.

Szintén kiemelte a magyar vidék támogatásának fontosságát, ez az életforma képes kiküszöbölni a városi élet nehézségeit - állapította meg Harrach Péter.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté közölte: a szokásoknak megfelelően a parlamenti ülésszak kezdetén a miniszterelnök várhatóan felszólal és tájékoztatást ad az elmúlt időszak eseményeiről. Elmondta azt is, hogy a frakciószövetség ülésén az őszi ülésszak parlamenti munkájára készülnek fel, ez nem az a fórum, ahol a választási eredmények értékeléseknek kell történnie. Arról is beszélt: a frakcióülésen kormányzati szerkezeti vagy személyi változások nem kerültek szóba.

Borkai Zsolt győri polgármester ügyében Kocsis Máté szerint teljes egyetértés van a frakció és a frakciószövetség tagjai közt arról, hogy "vannak dolgok, amik nem férnek bele". Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, amit kicsit későn tett, "de nagyon helyesen tette" - mondta. Hozzáfűzte: a győri választók meghoztak egy döntést, ezt a Fidesz tiszteletben tartja, az pedig, hogy a győri önkormányzat miként működik majd, a helyi közgyűlésre tartozik.

A választások után kialakult fővárosi helyzetre vonatkozó kérdésre válaszolva Harrach Péter egyértelművé tette: a magyar kormány nem mondhat le Budapestről.

Kocsis Máté arról beszélt: 2010-19 között 1850 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a fővárosban és további 4400 milliárd forint értékű fejlesztés van folyamatban vagy megtervezve. Ezek óriási lehetőséget jelentenek Budapest számára - emelte ki.

Úgy fogalmazott: a kormány "betűre és számra" meg fogja tartani azokat a megállapodásokat, melyeket Tarlós Istvánnal megkötött. Ezek alól azok lehetnek kivételek, amelyeket az új városvezetés nem szeretne - tette hozzá. Ha a fejlesztések miatt szükségesek a kormánnyal egyeztetések, akkor készen állnak rá, a személyek közti egyeztetés attól függően fog történni, hogy miről van szó és kik az illetékesek - mondta Kocsis Máté.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!