2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kocsis: Egyre élesebben látszik a törésvonal az európai politikában

A bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők harca lesz a szeptember 6-án induló európai parlamenti választási kampány – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

  • Kocsis: Egyre élesebben látszik a törésvonal az európai politikában

A kormánypárti politikus elmondta, erre a voksolásra történő felkészülés jegyében készült a „hazugságoktól hemzsegő” Sargentini-jelentés, amelynek szeptember 11-re és 12-re tervezett vitáján Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A kormányfő feladata, hogy megvédje Magyarországot, ha alaptalan és igazságtalan támadások érik, ezért a vitában világosan rámutat majd, hogy ez egy politikai jelentés, amelyet „Soros György brüsszeli emberei írtak” nyomásgyakorlási céllal – jelentette ki.

Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy az európai politikában egyre élesebben látszik a törésvonal a „Soros-birodalom érdekeit szolgálók” és azok között, akik „meg akarják és meg is tudják állítani a migrációt”. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője előbbi csoportba sorolta például Emmanuel Macron francia elnököt és Judith Sargentini holland zöldpárti politikust, akik szerinte minden erejükkel az illegális bevándorlás elfogadtatásán, az európai lakosságcserén dolgoznak. 

Szövetségesek

Ezzel szemben a másik oldalon a „magyar miniszterelnök, illetve Salvini olasz belügyminiszter tengelyéhez közeledő illegálisbevándorlás-ellenes politikusok„ találhatók, akik a saját választóik érdekeit, akaratait képviselik – mondta.

Kiemelte: Európa jövőjének kérdése, hogy visszafordíthatatlanul bevándorlókontinenssé válik-e vagy sikerül megvédenie magát. Kocsis Máté szerint Magyarországnak utóbbi cél érdekében egyre több szövetségese van, példaként említette a V4-országait, Olaszországot, Ausztriát és szerinte most már Németországban is jól érezhető a változás a bevándorláspolitikában.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy a nemzeti kormányok egyre inkább védik magukat, érvényesítve állampolgáraik akaratát, miközben a jelenlegi brüsszeli vezetés a most kezdődő kampányt is arra használja, hogy „tovább erőltesse ezt a megbukott bevándorláspolitikát”.

Négy éve is volt

Kocsis Máté érdekesnek nevezte, hogy a Sargentini-jelentés a magyar határvédelem azon elemeit is bírálja, amelyet utólag az Európai Unió is kész finanszírozni 300 millió euró értékben. Megjegyezte, hogy a mostanihoz mérhető jelentések mindig az EP-választások környékén készülnek. Felidézte, hogy négy éve „egy Tavares nevű portugál kommunista írt Magyarországról hasonló jelentést”.

A Fidesz frakcióvezetője szerint itt lenne az ideje annak, hogy a „ hazug, alaptalan állítások” után szülessen egy olyan jelentés is az Európai Unióban, amely arról szól, kik a felelősek azért, hogy Európa elvesztette biztonságát, amikor utat nyitott az illegális bevándorlásnak és annak árnyékában sok száz ember vesztette életét terrortámadásokban.

Két tábor

A napokban lesz 3 éve, hogy a röszkei vasúti sín lezárásával eltűnt az utolsó rés a déli határra felhúzott kerítésen. A Fidesz szóvivője most arra emlékeztetett: az ellenzéki pártok akkor ellenezték a határzárat.

„Mára teljesen világos, hogy Európa politikusai két táborba rendeződtek be: bevándorlás párti politikusok és bevándorlás-ellenesek” – mondta Hollik István, a Fidesz–KDNP frakciószövetség szóvivője.

A kormánypártok szerint ennek a két csoportnak a harca lesz az Európai Parlamenti választási kampány, a migráció megállításához pedig bevándorlás-ellenes Európai Parlamentre és új európai uniós vezetőkre van szükség.

„Az, hogy az Európai Parlamentben, annak a frakcióiban mennyi képviselő ül és, hogy a néppárt erősödik-e vagy sem, az ebben a tekintetben nem sokat jelent, a lényeg az, hogy az emberek akarata egyértelműen meg tudjon nyilvánulni” – tette hozzá Hollik.

A politikus emlékeztetett: a Fidesz pártcsaládjában, az Európai Néppártban is komoly viták vannak a migrációról, reményei szerint azonban ezek a választással lezárulnak.

A Jobbik EP-képviselője egyetért azzal, hogy a fő vitatéma a migráció lesz.

„Valóban, az európai parlamenti választások fő vitatémája lesz szerte Európában a migráció” – erősítette meg Balczó Zoltán, aki szerint ugyanakkor az új parlament összetétele más kérdéseket is eldönt majd. A jobbikos politikus az EU-szkeptikus erők megerősödésében bízik.

„Így lehetővé válik a brüsszeli központi hatalom korlátozása, a tagállamok szuveneritásának megőrzése, részbeni visszaszerzése, és az is fontos, hogy az új parlament illetve az általa választott Bizottság milyen gazdaságpolitikát fog képviselni. A nagy cégek érdekeit képviseli-e vagy a konszenzussal elfogadott szociális pillér végre meg fog erősödni” – tette hozzá Balczó.

Az Európai Parlamenti választást 2019. május 26-án tartják majd Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!