2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sárga csikó nyomában

Következik:

Híradó 12:00

Kizárná a pártból a Jobbik vecsési vezetőjét Vona Gábor

2016. december 30., péntek 17:50, frissítve: péntek 17:50

A szervezet nyilvánosan elhatárolódott a Jobbik vezetőinek a magyarországi zsidóságnak küldött ünnepi üdvözletétől, mire Vona Gábor etikai vizsgálatot indított. Közben Köves Slomó a Hír TV-nek azt nyilatkozta: továbbra sem fogadja el egy olyan párt hanuka ünnepére küldött köszöntését, amely nem határolódott el egyértelműen antiszemita múltjától.

A zsidóság egyik legfontosabb ünnepének, a hanukának az idején kezdett egymásnak üzengetni Vona Gábor Jobbik-elnök és Köves Slomó rabbi. A Jobbik ugyanis – idén először – a hanuka alkalmából köszöntötte a magyarországi zsidóságot, ám az egységes izraelita hitközség vezetője nem kért ebből.

„Nem lehet egyszerre két esküvőn táncolni, hogy úgy mondjam” – Köves Slomó szerint a Jobbik korábban számos antiszemita megnyilvánulást tett és a párt vezetése a tagság előtt nem határolódott el ettől egyértelműen. Úgy látja: a vecsési szervezettel történtek ezt be is bizonyították.

„Hogyha egyoldalas levelet írnának, amiben végigvennék az összes korábbi kijelentésüket és azokról leírnák, hogy ezek mind tévesek voltak és visszavonják ezeket, akkor nem lennének ilyen félreértések és nem kéne etikai vizsgálatokat indítani, mert minden párttagjuk és támogatójuk megértené, hogy merre hány óra” – nyilatkozta a rabbi.

Vona Gábor válaszában azt írta, hogy a múlt század nagy történelmi fordulópontjaiban a magyar–zsidó együttélés és a közös hazaépítés eszményétől mind távolabb kerültünk, ő pedig ezen változtatna.

„Nem tudok egyrészt mit kezdeni ezzel, mert magamat is magyarnak tartom egyrészt. Másrészt nem tudom, hogy azok a történelmi bűnök, mint például az ÁVH vagy az ’56-os szabadságharccal kapcsolatos történelmi bűnök, ehhez nekem vagy a hitközségemnek mi közöm van” – véli Köves Slomó.

Vona Gábor azt mondta, hogy a tagság előtt évek óta tiszta beszédet folytat arról, hogy a Jobbik senkit nem rekeszt ki származása miatt. Ezért azt mondja, nincs szükség újabb leveleket írni.

„Aki ennyiből nem ért, annak nem hiszem, hogy ha még egyszer elmondanám, akkor segítene. Ebből mindenki érthetett. Aki akart értett, aki nem akart, nem értett” – reagált Vona Gábor.

A Jobbik vecsési szervezete szintén a Facebookon határolódott el a zsidóság köszöntésétől. A pártvezetés etikai vizsgálatot indít, ami Vona Gábor szerint csakis Szabó Attila területi vezető kizárásával végződhet.

„Egy ilyen primitív megnyilvánulás után csak a kizárás lehet az elfogadható döntés, de hát nyilván hagyjuk meg az etikai vizsgálatnak a lehetőséget meg a jogot, hogy ezt kivizsgálva meghozza a maga döntését” – jelentette ki Vona.

Szabó Attila nem nyilatkozott, telefonon annyit mondott, hogy egy felfújt dolognak tartja az egész ügyet. Mivel a politikus Vecsésen önkormányzati képviselő, ezért kizárása esetén a párt kérni fogja mandátumának a visszaadását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!