2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Kizárják a Fideszből Mengyit, ha bűnös

2017. április 25., kedd 18:38

Vádat emeltek a fideszes Mengyi Roland és társai ellen korrupció miatt. A kormánypárti parlamenti képviselőről tavaly a 168 Óra írta meg, hogy az uniós támogatásokat igyekezett megcsapolni. A politikus csak a Hír TV-nek nyilatkozott, az interjúban ártatlanságát hangoztatta.

A Harry Potter-regények fő gonoszával illusztrálta a 168 Óra a Mengyi Rolandról készült cikkét még tavaly nyáron. Az újság azért választotta azt a címlapot, mert információi szerint a fideszes politikus Voldemort nagyúrnak hívatta magát, amikor kenőpénzt kért vállalkozóktól. A lap arról írt: a tiszaújvárosi kormánypárti politikus az uniós támogatásokat igyekezett megcsapolni bűntársaival. A cikk után nyomozás indult, a politikus mentelmi jogát pedig szeptemberben felfüggesztették. Az ügyészség most vádat is emelt az ügyben. Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője ugyanis közölte, a vádirati tényállás szerint Mengyi Roland és társai elhatározták, hogy szociális szövetkezetek részére EU-s forrásból származó pályázatot írjanak ki maguknak, majd az azon elnyerhető összeget jogellenesen saját maguk megszerzik. A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen félmilliárd forintnyi költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni. A pályázatokat – a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt – elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett.

Mengyi Roland ártatlannak tartja magát. A fideszes képviselő a Hír Televíziónak azt mondta: szerinte ügye nem árt a Fidesznek.

– Érkezett-e a frakció részérél jelzés, hogy lemondjon, illetve fontolgat-e ilyet?
– Nézze, ez annyira friss, hogy még én is éppen igyekszem feldolgozni – nem mindennap történik ilyen az emberrel –, úgyhogy megkeresés vagy kérés még nem érkezett, még magam sem döntöttem abban a kérdésben, amit föltett, vagy nem is fontolgattam, szerintem hagyjunk ennek időt. Teljesen friss, bocsánat, engem is meglepett a dolog. De legalább hamarabb kiderül, vége lesz az ügynek, és kiderül, hogy nem kértem és nem vettem el pénzt senkitől.

A szocialisták szerint Mengyinek távoznia kell a politikából. „Ha egy politikust korrupciós ügyekkel emlegetnek, az nyilvánvalóan a legrosszabb, ami vele történhet. S amennyiben kiderül, hogy a vádban foglaltak igazak, akkor le kell mondania. Nem szabad azt csinálni az asztal fölött, amit még az asztal alatt sem szabadna” – vélte Szakács László.

A Jobbik elnöke szerint a Voldemort-ügy a jéghegy csúcsa. Vona Gábor kifejtette, „Mengyi Roland egy dologban különbözik a Fidesz vezetésétől és a Fidesz több politikusától: hogy ő lebukott. Kizárólag ennyi a különbség. Ebben az értelemben a jéghegy csúcsa. Ha Mengyi Rolandot kizárják, és az igazságszolgáltatás vele szemben elvégzi, amit el kell, akkor még nagyon sok kilépővel kell számolnia a Fidesznek”.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha bebizonyosodik Mengyi Roland bűnössége, úgy a frakcióból és a Fideszből is kizárják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!