2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kivizsgálják a Putyin kitüntetése elleni demonstrációt

2017. szeptember 10., vasárnap 18:11, frissítve: vasárnap 18:29

Az orosz Roszatommal való együttműködést méltatta és a Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgársága elleni tiltakozások kivizsgálását ígérte a Debreceni Egyetem rektora az intézmény tanévnyitóján. A paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter pedig a kormányzati nyilatkozatokat ismételve azt hangoztatta: a Paks II. révén hatvan éven át juthat olcsó áramhoz az ország.

„Az egyetemeknek ma már dolguk az is, hogy a gazdaságfejlesztésben részt vegyenek” – jelentette ki a Debreceni Egyetem rektora az intézmény tanévnyitóján. Szilvássy Zoltán a csaknem négyezer első éves hallgató előtt a Roszatommal való együttműködést történelmi jelentőségűnek nevezte. Azt hangoztatta, hogy a paksi atomerőmű bővítése az ezeréves Magyarország legnagyobb beruházása, amelyben a Debreceni Egyetem feladata, hogy atomenergetikai mérnököket képezzen, ezért három orosz egyetemmel is együttműködési megállapodást köt.

„Orosz segítséggel fogjuk megoldani a feladatokat, lévén itt a Roszatom technológiájáról van szó, és mi nagyon örülünk annak, hogy a technológia egy részét mi is megtanulhatjuk, és tanítani tudjuk” – mondta a rektor.

Az egyetemi tanévnyitón a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter azt hangoztatta, hogy a fejlesztés eredményeként 60 éven át jut majd olcsó villamos energiához az ország.

„A Paks II. projekt 40 százalékos beszállítói aránya révén az egész nemzetgazdaságnak hatalmas lendületet adhat. A felépülő két új blokk a régi négy egységet kiváltva olcsó, biztonságos, klímabarát módon termelhet áramot 60 éven keresztül” – mondta Süli János.

A Debreceni Egyetem rektora furcsának tartja a Vlagyimir Putyin díszpolgársága miatt elinduló tiltakozást. Szerinte csak a kisebbség gerjeszt feszültséget, hiszen az elismerést a szenátus többsége megszavazta.

„Nagyon érdekes, hogy ebből a négy tanszékből háromnál a tanszékvezetők a volt rektori vezetésből jönnek össze, és két tanszéknek meg ugyanaz a tanszékvezetője” – mondta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: ki fogják vizsgálni a tiltakozások okát, indítékait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!