2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Kivizsgálja a felcsúti kisvasutat az EU

2017. szeptember 7., csütörtök 16:18, frissítve: csütörtök 16:18

A beruházást még ebben a hónapban ellenőrzi az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága.

Politikai összeesküvést sejt a Fidesz és a kormány a felcsúti kisvasút uniós vizsgálata mögött. A beruházást még ebben a hónapban ellenőrzi az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága.

Ellenzéki politikusok feküdtek a sínekre Felcsúton 2016. május 1-jén. Aznap indult el a helyi kisvasúton a menetrend szerinti közlekedés. A járat a környék két nevezetességét, az alcsútdobozi arborétumot és a felcsúti futballstadiont köti össze. Az építkezésre a kormány 600 millió forint uniós támogatást adott. A felcsúti kisvasút az egyik beruházás, amelyet a közeljövőben Magyarországon ellenőriz az Európai Parlament tényfeltáró küldöttsége. Budapesten politikai összeesküvést sejtenek, a kormány szerint ellenzéki erők felbujtására vizsgálódhatnak uniós képviselők a miniszterelnök falujában. A bizottság elnöke leszögezte: nem változtatnak a programon.

„A látogatást úgy folytatjuk le, ahogy ezt mindig tettük, nem pedig úgy, hogy hagyjuk, a kormány válassza ki számunkra, mit nézzünk meg. Ezt soha nem tesszük. Persze abból indulunk ki, hogy a magyar kormány együttműködik velünk, segít nekünk a látogatás során, legalábbis ezt szeretném. Abszolút nem tervezzük azt, hogy bármilyen formában vélt vagy tényleges tüzet öntsünk a már amúgy is égő olajra, erről válaszlevélben biztosítom majd a magyar hatóságokat” – hangoztatta Ingeborg Grässle, az Európai Parlament illetékes bizottságának elnöke. A német politikus azt állította: fogalma sem volt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek Felcsúton is van háza.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselőnek viszont meggyőződése, hogy a látogatás ellenzéki kampánycélokat szolgál:

„Az a látogatás, ami ezt a kérdést érinti, arról, ha meggebed bárki, nem lehet levenni azt a látszatot, hogy ez a legközpontibb, a miniszterelnököt személyében zrikáló témát tűzi ennek a látogatásnak a napirendjére úgy, hogy a vádaskodáson túl semmilyen megalapozott tény nincsen” – mondta.

Lázár János kizárta az elfogulatlanság lehetőségét a vizsgálattal kapcsolatban:

„A képviselő asszony hosszú ideje már érdeklődik a miniszterelnök úr iránt, és rendszeresen tiszteli meg Facebook-bejegyzéseivel és politikai nyilatkozataival. A német képviselő asszony szerint Orbán Viktor az ő idegeire megy – állítja Facebook-bejegyzéseiben, és vagyunk mi populista provokatőrök, menekültheccelők, minden más, tehát az elfogulatlan bizottságvezetésre és az elfogulatlan vizsgálatra esélyünk sincsen” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!