2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Kiverte a biztosítékot az UNICEF kisfilmje

2016. május 22., vasárnap 18:03, frissítve: hétfő 13:38

Társadalmi vitát kavart az UNICEF gyermekbántalmazásról szóló kampányfilmsorozata: már hatezren támogatják azt az online petíciót, amelyben lemondatnák a gyermekvédelmi szervezet magyarországi vezetőit. A kisfilmekben gyerekek adnak tanácsot bántalmazott társaiknak arról, hogy hogyan kell megvédeniük magukat apjukkal szemben. Az Emberi Méltóság Központ feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, „kiskorú veszélyeztetése” miatt.

A magyarországi UNICEF készítette a gyermekbántalmazásról szóló egyszázalékos kampányfilmjeit. A videókban gyerekek adnak tanácsot bántalmazott gyerekeknek, mit csináljanak akkor, amikor erőszakoskodik velük az édesapjuk.

A párperces kampányvideókat mozikban, gyerekfilmek előtt vetítették napokon át. Az Apák az Igazságért Egyesület alapítója a Hír TV egyik műsorában felháborítónak és rosszhiszeműnek nevezte azokat a kisfilmeket, amelyekben az UNICEF tényként tálalja, hogy az édesapák bántják a gyereküket. „Bugyuta, infantilis az egész, mert gyakorlatilag egy gyermeket arra szocializál, hogy ha apa este bejön, akkor védje meg magát. Mi van azokkal a gyerekekkel, akiknél az anyuka szeretné, ha estére érjen haza fürdetésre? Mit mondjunk mi a gyereknek azután, ha ezt a filmet látják?” – tette fel a kérdést Jaczó András, az Apák az Igazságért Egyesület alapítója.

A szakpszichológus szerint is az édesapák ellen hangol a videó, miközben a statisztikák mást mutatnak: A gyermekek ellen szexuális abúzust elkövetőknek csak a töredéke a vér szerinti apa, amíg a gyermekverések majdnem fele az édesanyák számlájára írhatók. A szakember szerint a kisfilmmel ráadásul azt sugallták a bántalmazott gyerekeknek, hogy nincs, aki megvédje őket. „Pontosan azt sugallják ezek a videók, hogy a gyerek egyedül van a problémájával, neki kell valamilyen módon kezelnie. Nem ez a problémának a megoldása és a kezelési módja szerintem, hanem, hogy a megfelelő személyekhez fordulást kellene bátorítani” – fogalmazott Tomasovszki László szakpszichológus, igazságügyi szakértő.

A gyermekvédelmi szervezet szerint a kampányfilmekkel elérték céljukat, és beszédtéma lett a gyermekbántalmazás. „Mi az UNICEF-nél azt gondoljuk, hogy az a legfontosabb, hogy beszéljünk erről a kérdésről, és bár látszólag úgy tűnik, hogy mi meg vagyunk támadva, én ezt nem így fogom fel” – szögezte le Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottság kuratóriumi tagja.

A videokampány ellen online petíció indul, amelyet már több mint hatezren támogatnak. Az Emberi Méltóság Központ pedig feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen kiskorú veszélyeztetése miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!