2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Kitiltanák a turistabuszokat a budai Várból

2016. május 8., vasárnap 16:12

Május közepétől kitiltaná a kormány a turistabuszokat a budai Várból. Az intézkedés oka a Karmelita- kolostor átépítése és a macskakövek alatt húzódó csatornarendszer megvédése. A turistabuszokat a BKK sűrített járataival helyettesítenék a jövőben. Az idegenvezetők nem értenek egyet a kormány terveivel.

A szezon közepén mintegy 35 ezer külföldi fordul meg a budai Várnál. Egy kormányzati tervezet szerint azonban heteken belül megszűnhet a szolgáltatás a Karmelita-kolostor átépítése miatt, és a Vár alatti csatornarendszer megvédése érdekében.

A Várban dolgozó idegenvezetők nem értenek egyet a kormány döntésével. Szerintük az intézkedés révén jelentősen csökkenne az idegenforgalom a Budai Várnegyedben. „A már kiígért programokban szerepel a séta, illetve elsősorban a fő attrakciónak számító Mátyás-templom és a Halászbástyáról a gyönyörű panoráma, ezt elvárják, ott pipálgatják, hogy valóban teljesült-e, és ezeknek a csoportoknak nagyon sokszor egy nap vagy fél nap jut Budapestre, amit nem lehet időkorlátozások között megoldani” – mondta Pancsik Károly idegenvezető.

A turistabuszokat a BKK 5-10 percenként induló járatai helyettesítenék az elképzelés szerint. A kisebbik kormánypárt képviselője azt mondta, a végleges döntés előtt mindenképp egyeztetnek majd a szakmával. „Én is hallottam, hogy sokan a turisztikai szektorban elégedetlenek voltak ezzel kapcsolatban, én úgy gondolom, hogy a kormányzat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az intézkedéssel kapcsoltban egyeztessen a szakmával és az érintettekkel” – fogalmazott Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő.

Hollik István azt is hozzátette: a buszok kitiltásáról való döntés az eredeti elképzelésekhez képest várhatóan késni fog.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!