2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kis plusz a nevelőszülőknek, akik menekült gyereket fogadnak be

2017. március 24., péntek 16:52, frissítve: szerda 11:51

Menekült gyerekek megsegítésére indít programot az SOS Gyermekfalvak. A nevelőszülőknek szóló új, központi képzés is igyekszik felkészíteni a családokat a 12 éven aluli menekült gyerekek nevelésére. Az Európa Tanács közben levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a szervezet szerint a határőrizet szigorításáról szóló új szabályozás veszélyezteti azokat a 14 és 18 év közötti gyerekeket, akiknek a tranzitzónákban kell várakozniuk.

Rendhagyó módon, az államtitkár szereplésével kezdődött a nevelőszülőknek szóló új képzés első órája. Mostantól az országban hét helyszínen tartanak továbbképzést azoknak, akik 12 év alatti gyerekek nevelésére vállalkoztak. 22 ezer gyerek él állami gondozásban, több mint kétharmaduk nevelőszülőknél. A gyerekek között vannak fogyatékkal élők és menekültek is, egyebek mellett az ő nevelésükhöz adna plusz segítséget a program.

„A Központi oktatási program (KOP) az alapvető felkészítést biztosítja, de a továbbképzési modulban, amely szintén most indul, van egy külön, úgynevezett különleges és speciális felkészítő részleg. Fontos, hogy a nevelőszülők a mainál nagyobb mértékben tudjanak vállalni speciális vagy különleges szükségletű gyerekeket, ezért az erre való felkészülésben is segítséget kell nyújtani. Ezt szolgálja a továbbképzés” – mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

Egy menekültek integrációját segítő szervezet tapasztalatai szerint a nevelőszülők felkészítése kevés, a menekült gyerekeknek az iskolában is speciális segítségre van szükségük. „A nevelőszülők nagyon mellényúlni nem tudnak, ha megvan bennük az a képesség – esetleg megspékelve egy kis nyelvtudással –, amely alkalmassá tenné őket magyar gyerekek nevelésére is. A hiányosság, úgy gondolom, oktatási oldalon van, és ezen kellene valamit változtatni. Hogy amikor egy nevelőszülő menekült gyerekkel van, akkor tudja azt, hogy a másik oldalon a gyerek biztonságban van” – emelte ki Acsai Balázs, a Kalunba Szocális Szolgáltató Nonprofit Kft. társalapítója.

A nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek között körülbelül hatvan kísérő nélkül érkezett menekült van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!