2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kirúgták L. Simont

2016. június 30., csütörtök 19:20, frissítve: szombat 14:13

Nem volt elégedett L. Simon László munkájával, ezért kirúgta Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője korábban többször a barátjának nevezte az államtitkárt, most mégis elküldte a tárcájától. A kancelláriaminiszter szerint többet érhetett volna el a műemlékvédelem területén.

„Az emberiség kultúrtörténetében a legrégebb óta háziasított állatról beszélünk, az ember legősibb, leghűségesebb társáról, amely ráadásul mindennapi életünkben, a családi életünkben is jelen levő állat, nincs olyan ember, aki valamilyen módon az élete során kutyával ne találkozna, ne élne közös háztartásban is a kutyákkal” – éppen a magyar őshonos fajtájú kutyák bronzszobrait avatta a július 1-jétől önállóvá váló Állatorvos-tudományi Egyetem udvarán L. Simon László, amikor főnöke bejelentette: nem elégedett a munkájával, ezért kezdeményezte felmentését.

„A legnagyobb személyes barátság ellenére sem vagyok megelégedve a műemlékvédelem és a kiemelt örökségvédelem, a kiemelt nemzeti fejlesztések ügyével, ezért itt személyi változás lesz” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

L. Simon László korábban többször került a sajtó kereszttüzébe. Egy éve például a cége által forgalomba hozott zacskózott sárgabarackmag miatt, amelynek csomagolásán az szerepelt, hogy rákellenes hatású, méregtelenítő, tisztítja a májat, és javítja a látást.

– Én nem vagyok orvos, és nem vagyok kutatóorvos, tehát erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Nem tudom, hogy mi az, ami rákellenes, és mi az, ami nem.
– Akkor miért hirdették így?
– Nem tudom, hogy ööö…, hogy ööö…, hogy ööö… Mert ezt így hirdettük, hogy rákellenes?
– Megkérdezte a munkatársait, hogy így hirdették?
– Nem kérdeztem meg, ne haragudjon, nem foglalkoztam vele.

Cégei miatt már Lázár János is megorrolt rá, ultimátumot is adott államtitkárának, hogy váljon meg üzleti érdekeltségeitől, miniszterhelyettesi posztjából pedig már akkor felmentette.

Az idén januárban már arról írtak a lapok, hogy L. Simon felesége 281 millióért vásárolt állami földeket. Lázár János most mégis azt állítja, nem az államtitkár céges botrányai, hanem munkája miatt kell távoznia. Arra azonban, hogy pontosan mivel elégedetlen, a kancelláriaminiszter nem válaszolt egyértelműen.

– Miniszter úr, valami konkrétumot mondjon már, hogy melyik ügyekkel nem elégedett! A Várban letették a lovarda és a testőrségi épület alapkövét, a mélygarázsok közül több gyakorlatilag készen van, a kastélyprogramnak a kiírása éppen nemrégiben történt meg. Miben várt volna jobb munkát L. Simon Lászlótól?
– Megjelöltem már ezeket a területeket. Elmondtam, hogy az épített örökség védelme, a műemlékvédelem. elmondtam, hogy a vári beruházásokkal sem voltam elégedett. Azt hiszem, hogy kézzelfogható magyarázatot adtam, nem mintha szükséges lenne külön indokolnom.”

L. Simon László 2014 óta volt a Miniszterelnökség államtitkára.

Köze van a Spéder-ügyhöz?

Nyugdíjba megy Németh Lászlóné. A Miniszterelnökség államtitkára a Posta ügyeiért felelt. Lázár János arra kitérő választ adott, hogy a Spéder Zoltán és az FHB ellen - a többi között - a Postával kötött szerződések miatt indult nyomozások összefüggésbe hozhatók-e az államtitkár távozásával. A Kancellária-miniszter azt mondta: Németh Lászlóné hamarosan betölti a nyugdíj-korhatárt, ezért nem folytatja a munkát. Az államtitkár utódjáról a miniszterelnök dönt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!