2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Kiosztották a Raoul Wallenberg-díjat

2017. január 18., szerda 07:26, frissítve: szerda 09:31

Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki Beer Miklós váci megyéspüspököt és Hofher József jezsuita szerzetest. A magyar zsidókat segítő svéd embermentőről elnevezett díjakat a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen adják át. Közben a Dohány utcában a holokauszt áldozataira emlékeztek.

Önkéntesek, egyházi személyiségek és a svéd embermentőről elnevezett iskola igazgatója kapta a Raoul Wallenbergről elnevezett elismerést.

„Akik ezt a díjat megkapják, vagy életút, vagy konkrét folyamatos tevékenység, vagy olyan tettek sorozata áll mögöttük, mely példát mutathat a fiataloknak vagy akár nekünk is” – Raoul Wallenberg magyarországi zsidók ezreit mentette meg a deportálástól a második világháború alatt. A róla elnevezett díjat azoknak adják, akik tevékenységükkel humanitárius célokat szolgálnak. Békési Róbert a menekültválság idején osztott vizet és élelmet a pályaudvarokon.

„Jó érzés volt megtudni, de elhatároztam, hogy ezt én tulajdonképpen egyedül nem érdemlem. Rendkívül önzetlen önkéntes társaimról alig esik szó, úgyhogy én ezt tovább fogom adni, méghozzá egy fiatalokból álló csoportnak, akik szintén, az elmúlt másfél évet, az iskolán kívül minden idejüket, a menekültek mögött-mellett és a támogatásra fordították” – mondta el a díjazott önkéntes, Békési Róbert.

A díjazottak egyike egy szlovákiai szervezet.

„Nagy érzés ezt a díjat átvenni, mivel nagyon-nagyon sokat harcolok azért, hogy nekünk, romáknak egy csöppet jobb legyen az életünk, mint ahogyan most van” – nyilatkozta a Tan Kereke Egyesület vezetője, Milan Hudak.

A Dohány utcai emlékfalnál zsoltárénekléssel emlékeztek a holokauszt áldozataira. Fónagy János államtitkár személyes történetekkel.

„Megvan az a levelezőlap, amit édesapám húga dobott ki a vonatból, hogy valami Auschwitz nevű helyre visznek minket dolgozni, ha megérkezem, majd írok. Hát nem írt” – idézte fel Fónagy.

Az Oscar-díjas Saul fia film rendezője az emlékezés fontosságát hangsúlyozta a budapesti gettó felszabadulásának 72. évfordulóján.

„Azokra emlékezünk, akik itt elpusztultak, mindenki által elhagyatva, vagy kitaszítva úgy, hogy senki nem tudott igazából a szenvedéseikről. Vagy lelkükben lettek örökre megnyomorítva. Az ő szenvedésüket kötelesek vagyunk fejben tartani és átérezni vagy legalábbis megpróbálni átérezni” – mondta Nemes Jeles László filmrendező.

A megemlékezést gyertyagyújtással zárták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!