2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kiolvadt a Balaton, elkezdődött a haltelepítés

2016. február 9., kedd 10:55, frissítve: kedd 11:45

Kiolvadt a Balaton, így korán megkezdődhettek az idei haltelepítések. Tavasszal hatvan tonna pontyot tervez a vízbe engedni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A háromnyaras, már fogható méretű halakat most főként a nyugati medencében, ezúttal Keszthelyen telepítették.

Évente kötelezően 300 tonna pontyot kell a Balatonba telepítenie a halgazdálkodási társaságnak, most tavasszal 60 tonnát terveznek. Keszthelynél ezúttal háromnyaras pontyokat engedtek a tóba. „Úgy gondolom, hogy a vízhőfokra való tekintettel annyira még nem lehet eredményesen horgászni rájuk, viszont zömében már túllépték a 35 centiméteres alsó méretkorlátozást, tehát ezek a halak már foghatók” – mondta Tulipán Tibor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere.

A Sió-zsilipet néhány napja megnyitották a Balaton magas vízállása miatt. Ezért a tó keleti medencéjébe ezúttal nem terveznek telepítést, nehogy a frissen beeresztett halak a csatornába kerüljenek. „A vízáramlások hatása mindig megnyilvánul, akkor megindulnak, ezek a halak még a helyüket keresik, tehát nem egy megszokott területen mozognak, gondoljunk bele, mekkora váltás nekik egy tóegység után a Balatonba bekerülni” – magyarázta Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonvédelem és halőrzés vezetője.

A balatoni haltelepítések mindig nyilvánosak, a helyi horgászegyesületek pedig minden esetben igazolják, hogy megtörtént a halak vízbe engedése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!