2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Kinyírta az önkormányzat az építkezést

Hír TV

2017. október 19., csütörtök 13:03, frissítve: csütörtök 17:55

Megadta a kegyelemdöfést az újbudai önkormányzat a Feneketlen-tó melletti területre tervezett Buda Gardens lakóparknak. Az újbudai önkormányzat a mai ülésen változtatási tilalmat rendelt el a területre, ezzel egyelőre megakadályozta a 350 lakásos lakótömb megépítését. A tilalmat eredetileg az ellenzéki képviselők indították el, de végül a fideszes polgármester maga terjesztette a testület elé.

Az egyik állami cég épülete a Diószegi utcában: az értékes újbudai ingatlan kétharmada állami tulajdon volt, a telket viszont eladták, a vevő lakóparkot építene területen. A Heti Választ írta meg először, hogy az értékesítő állami cég egyik vezetője, Henn Péter és a nyertes ajánlattevő Walnut Zrt. többségi tulajdonosa, Tekse Balázs korábban a cserkészszövetségben közösen feleltek az uniós pénzek felhasználásáért.

A területre egy másik ingatlanfejlesztő is pályázott, de alulmaradt. A pályázó cégek vezetőiről később kiderült, hogy rokonok, de tagadták, hogy összejátszottak volna a privatizációban. Ellenzéki politikusok szerint a telket áron alul, mindössze másfél milliárd forintért adták el, pedig több mint hatmilliárdot ért volna.

„Egy központi területéről van szó Újbudának” – a terület jövőjéről a XI. kerületi önkormányzat ülésén is szó volt. A beruházó 300 új lakást építene, a környék lakói aláírásgyűjtésbe kezdtek tiltakozva a beruházás ellen. A helyi szocialisták szerint olyan megoldást kell keresni, ami minden félnek megfelel.

 „Ha egy ilyen jellegű és méretű lakossági tiltakozás van egy beruházás ellen, az önkormányzatnak akkor van dolga és van feladata ebben a dologban. Azt szerettem volna kérdezni polgármester úrtól, hogy állnak az egyeztetések, mi a helyzet ebben az ügyben” – nyilatkozta Hintsch György, a párt helyi önkormányzati képviselője.

A fideszes polgármester szerint a telekre az önkormányzatnak nem volt elővásárlási joga, az adásvétel miatt elrendelt kormányzati vizsgálat pedig nem érinti a kerületet. Az ülésen az ellenzéki pártok egy beadvánnyal hátráltatták volna az építkezést, végül a polgármester indítványát fogadta el a kerületi közgyűlés, amely alapján csak egy új szabályozás elfogadása után lehetne építkezni.

 „Mindenesetre azt gondolom, hogy az utolsó utáni pillanatban lépték ezt meg. Ennek azért vannak jelei, a Kehi vizsgálódik az ügyben, több mint ezer aláírás összegyűlt itt a petíció kapcsán. Az látszik, hogy sok problémás lakópark-beruházás van a kerületben, de a polgármester csak akkor lép, amikor már ég a ház” – mondta Gajárszki Áron, a kerület LMP-s képviselője.

Az összes képviselő megszavazta a változtatási tilalmat, és egyetértettek abban, hogy a telken egyelőre ne épüljön lakópark.

„Már elkaszáltunk mindenkit”

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény az újbudai terület eladása ügyében – erről Lázár János beszélt nem sokkal ezelőtt. A kancelláriaminiszter szerint már az ügy minden felelősét elbocsátották.

„Hát már elkaszáltunk mindenkit, akit úgy gondoltunk, hogy el kell. Tehát úgy gondolom, hogy nincsenek már ott azok az emberek, akik az ügy lebonyolításában részt vettek. Ezt egészségesnek tekintem. A Kehinek ezen már nincs tisztáznivalója, a Kehinek azt kell tisztázni, hogy a bűncselekményre sor került-e” – reagált a kancelláriaminiszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!