2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Kilépéssel tiltakoznak a szakemberek a Vár átépítése ellen

2016. március 20., vasárnap 18:25, frissítve: hétfő 10:26

Már három építész szakember lépett ki a budai Várnegyed átalakítására létrehozott Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületéből. Arra hivatkoznak, hogy a testület csak kommunikációs célokat használt, valódi szakmai egyeztetés nem történt. A 10 éves felújítási tervről két éve döntött a kormány.

„Nem szabad a kortárs építészetet kihagyni és pusztán régi fényképek alapján tervrajzok vagy éppen rajzok alapján, már akkor középszerű épületeket visszaállítani” – vélekedett Schneller István építész-urbanista. Ő és Csomay Zsófia építészek, valamint Lővei Pál művészettörténész is kilépett a budai Vár megújítását felügyelő Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületéből.

A szakemberek szerint a kormányzat folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét, és koncepció nélküli döntéseket hoznak. „Minden ígéret ellenére a Vár kulturális funkciói kiürítésre kerülnek, ez ellen tiltakozunk, és a minisztériumok, állami szervek felkerülnek alapvetően helytelennek gondoljuk. A harmadik ok, pedig az stílus. Azt az építészeti stílust, amelyet szeretnének megvalósítani, középszerű neobarokk és neogótikus épületeknek tulajdonképpen teljesen szakmaiatlan helyreállításáról, ez végül is csak hab a tortán” – tette hozzá Schneller István.

A Vár átépítését felügyelő L. Simon László kulturális államtitkár nem kívánt reagálni arra, hogy a szakértői testület több tagja is felmondott. „Legyen kedves a sajtóosztálynak elküldeni a kérdéseket, vasárnap van, dolgom van, ne haragudjon” – mondta a Hír TV megkeresésére.

Korábban a műemlékvédelmi államtitkár az Országgyűlés Kulturális Bizottságában mutatta be a Vár átépítésének terveit. Nemcsak a miniszterelnökség költözne, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium is áttenné székhelyét Budára a 2018-as választásokig. „Nagyon alapos és megfontolt döntést hozott a kormány akkor, amikor úgy döntött, hogy azokat az épületeket, amelyek az elmúlt másfél évszázadban közjogi funkciókat töltöttek be, és melyek javarészt most is irodaként működnek, és miniszteriális háttérintézményeknek adnak helyet, azokat a jövőben fölújítva, korszerűsítve, műemléki szempontból rendbe téve, továbbra is erre a célra használják” – mondta még február elején L. Simon László.

Közben Szörényi Levente és Bródy János is csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amelyet a Városliget és a budai Vár védelmében indítottak építészek és urbanisták. A dokumentumban azt kérik: hagyják meg parkként a Városligetet. „Többen látnak összefüggést, szerintem nem alaptalanul a Városliget beépítése és a kormányzat Várral összefüggő elképzelése között. Én azt látom, hogy teljesen átgondolatlan, elavult elvek alapján igyekeznek ezeket megtenni. Én azt gondolom, hogy ezt a várost a 21. századba kellene vezetni és nem vissza a 20-ba” – fogalmazott Csárdi Antal, az LMP fővárosi önkormányzati képviselője.

Az idei költségvetési évben 3,4 milliárd forintot különítettek el a Hauszmann terv végrehajtására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!