2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Kihívói már leadták, Tóbiás kivár

2016. május 27., péntek 21:34

Tóbiás József kihívói már az első nap leadták az elnökjelöltséghez szükséges támogató aláírásokat. Az MSZP jelenlegi vezetője viszont kivár, egyelőre programját sem adta le. Úgy tudni, a párt belső szimpátiaszavazásán a legtöbb támogatást Harangozó Tamás kapta, aki az új elnök legfontosabb teendőjének a múlttal való szembenézést tartaná.

Egymás után érkeztek az MSZP elnökaspiránsai a képviselői irodaházba. Tóbiás József kihívói valamennyien összegyűjtötték a jelöltséghez szükséges 1500 támogató aláírást.

A korábbi kampányokban megszokott piros helyett most fehérben indul az elnökversenyen Szanyi Tibor, aki azt ígéri, ha megválasztják, brüsszeli megbízatása nem fogja gátolni az MSZP megújításában. Az európai parlamenti képviselő a párton belüli szimpátiaszavazások kiszivárgott eredményeiből egyelőre nem vonna le következtetéseket.



„Én azt mondom, hogy a sajtóban megjelent hírekről egyikről sem merném mondani, hogy megfelel a valóságnak. Kiegyenlített mezőnyről beszélhetünk, szerintem június közepe előtt itt nem lesz semmilyen látható szétszóródás” – fogalmazott.

Szanyi Tiborhoz hasonlóan balos fordulatot ígér Molnár Gyula is, aki korábban arról is beszélt, hogy nyitna Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció felé. A párton belüli szimpátiaszavazásokat ő is jelzésértékűnek tatja az elnökjelöltek személyéről és azok programjáról.

„Hatékonyan kell beszélni, és hitelesítési akciók is kellenek, és azt mondom, hogy nyitni is kell, a három nyitás politikája van ebben a programban a civilek, a szakszervezetek, az értelmiség és a politikai családunk felé” – fejtette ki.

Harangozó Tamás a múlttal való szembenézést tartaná az egyik legfontosabb teendőnek. A szimpátiaszavazásokon állítólag ő volt a befutó.

„Ennek a pártnak szembe kell néznie a saját múltjával, hogyha valamit akar kezdeni. Ez tartalmi és nem személyi hitelességi kérdés. Ennek része, hogy a párt körüli szakértői kompetenciákat erőteljesen javítani kell, hogy kormányzóképes párt tudjunk lenni. Ami pedig a hatékonyságot illeti, világos felelősséget szeretnék az MSZP vezetői között, hiszen akkor lehet tőlük teljesítményt elvárni, és a helyi szervezeteknek a támogatást meg kell teremteni bármi áron” – fogalmazott.

A pártelnök még nem csatlakozott a jelöltekhez. Tóbiás József azt mondta, csak a megyei tisztújítások után nyújtja be pályázatát és a támogató aláírásokat – amelyek információink szerint az ő esetében is összegyűltek.

„Én eldöntöttem, hogy végigmegyek a 106 választókörzetben és beszélek. Meg akarom tisztelni a küldötteket azzal, hogy a felmenő rendszerű tisztújításban a megyei küldöttértekezletek sora, ez június 10-e Pest megyével zárul, addigra aminek egy elnökjelöltnek meg kell felelnie, meg fogok felelni” – fejtette ki.

Az MSZP június 25-én tartja tisztújító kongresszusát. Aki nyer, az vezeti a szocialistákat a 2018-as választásokig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!