2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kihasználták a bérplafon eltörlését az állami cégek vezetői

2016. január 4., hétfő 17:17, frissítve: hétfő 20:25

Nem a saját fizetésüket emelték fel az állami tisztségviselők a december végén megjelent kormányrendelettel – a Miniszterelnökség államtitkára szerint. Decemberben derült ki, hogy egy rendelet lehetővé teszi, hogy a nagy állami cégek vezetőnek bére 2-3 millió forinttal megemelkedjen. Az ellenzék szerint a kormány bérfeszültséget gerjeszt.

„Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ez a szabálymódosítás, ez az állami cégeket érinti. Tehát az állami vezetőket, a minisztériumok vezetőit, a minisztereket, az államtitkárokat nem érinti ez a típusú változás” – jelentette ki Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

A politikusok fizetése nem, az állami cégek vezetőinek fizetése akár 2-3 millió forinttal is nőhet januártól a kormány új rendelete szerint. A korábbi 2 milliós plafont szinte az összes érintett társaság vezetője kihasználta, így legfeljebb 3 millió forinttal nőhet a havi alapbére a felső vezetőknek. Ez az év végi, maximum 80 százalékos prémiummal 40 millió forint plusz bérköltséget jelenthet.

A MÁV szerint a béremelés nem az ő döntésük volt, csak alkalmazták a kormány új szabályozását. „A MÁV első számú vezetőit érinti, de nem csak a MÁV-nál van ez így, hiszen ebbe a körbe esik például a Magyar Posta Zrt., az MVM Zrt., az MNV Zrt. csak hogy a legismertebbeket soroljam, a teljesség igénye nélkül” – közölte Lőcsei Virág, a társaság szóvivője.

A kormány minden korábbi vállalását, ígéretét felrúgja azzal, hogy folyamatosan lazít a korábbi szabályozásokon, mondta az LMP társelnöke. Szél Bernadett szerint a béremeléseket illetően a vezetőknek is komoly felelőssége van. „Ilyen nincsen, hogy valaki úgy csinálnál, mint hogyha úgymond köze nem lenne ahhoz, ami zajlik. Ha azonban ez igaz, akkor most van az a pillanat, hogy akkor nekik fel kell állni és el kell mondani azt, hogy ez akaratuk ellenére történt, és kérik a kormányzatot, hogy térjen vissza erről az útról, és biztosítson egyenletes és számottevő béremelést minden egyes dolgozójának” – mondja Szél Bernadett.

A többségében állami tulajdonú cégek vezetőinek fizetése minden esetben nyilvános adat, amit a vállalatok honlapján közzé kell tenni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!