2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Offshore-botrány: nem mond le Kerényi

2016. április 18., hétfő 12:16, frissítve: kedd 15:58

Nem mond le posztjáról az offshore-ügybe keveredett Kerényi János. A Fidesz-képviselő feleségéről és fiáról is kiderült, hogy van olyan cége, amelyeknek tulajdonostársát valamelyik adóparadicsomban jegyezték be. A Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatója a Hír TV-nek azt mondta: a rokonai nem közszereplők, neki pedig nincs köze a cégekhez. Az ellenzék lemondatná a kormánypárti politikust.

„Büszkék szeretnénk lenni arra az intézményre, beleértve annak vezetőit is. Ez nem az offshore-lovagok szálláshelye.” – Simor András korábbi jegybankelnökről beszélt még így Orbán Viktor hat évvel ezelőtt. Bár jogilag nem tilos adóparadicsomokban céget alapítani és tulajdonolni, a Fidesz ugyanakkor rendszeresen azt hangoztatja, hogy ez tisztességtelen.

A fideszes Kerényi János feleségének és fiának több cégében is Belize-ben, a Seychelle-szigeteken és Cipruson bejegyzett cégek a tulajdonostársak. A képviselő nem érzi magát érintettnek. „Nem fogok lemondani a képviselőségről. Úgy érzem, hogy jelen pillanatban Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely tiltja az offshore cég alakítását és az azon belüli részvételt” – fogalmazott.

Kerényi János azt is mondta: áll elébe bármilyen vizsgálatnak, sőt, törvényi szigorítást is támogatna.

Az MSZP az offshore-ügyekben szintén érintett szocialista Boldvai László magatartását várja el Kerényi Jánostól, vagyis hogy önként távozzon a politikából.

„Azt mondtam ezelőtt két héttel, és ma is azt tartom, hogy szükséges olyan szabályozás Magyarországon, amely világossá teszi, hogy állami és európai uniós forrásokból, közszereplők elsősorban, de a gazdaság szereplői is, akik részt kívánnak venni ennek a forrásnak a felhasználásában, nem rendelkezhetnek offshore-hátterű céggel” – fogalmazott Tóbiás József pártelnök.

A Jobbik továbbra is azt hangoztatja, hogy a parlamenti képviselők családtagjainak vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá kellene tenni.

„Az a védekezés, hogy ő a családtagjai nevén tartott offshore cégekkel rendelkezik csak, vagy lényegében ő nem is rendelkezik offshore cégekkel, ez szerintem szánalmas magyarázkodás. És nem véletlen az, hogy a Jobbik azt javasolta, hogy minden parlamenti képviselő családtagjainak vagyonnyilatkozata legyen nyilvános. Nagyon szeretnénk tudni azt, hogy kinek milyen családtagok nevére van rejtett offshore cége” – fejtette ki Vona Gábor pártelnök.

Az LMP szerint Kerényi János felelőssége nem kérdéses. „Ezek az offshore-érdekeltségű cégek történetesen abban az ingatlanban vannak bejegyezve, amelynek Kerényi képviselő úr a tulajdonosa. Tehát ahhoz, hogy ezek a cégek be legyenek jegyezve, ahhoz minimum a tulajdonosi hozzájárulását neki mint az ingatlan tulajdonosának a cégbíróság felé meg kellett adnia” ˜– fogalmazott Schiffer András frakcióvezető.

Kerényi János felesége egy offshore-hátterű céggel közösen üzemeltet egy éttermet Budapest belvárosában, míg a fia egyedüli tulajdonos egy ciprusi cégben. Kerényi János egyébként azt ígérte, hogy hétfőn közzéteszi felesége vagyonnyilatkozatát a parlament honlapján, ám ezt eddig nem tette meg.

Egy hete vizsgálják eredmény nélkül

Egy hete adóellenőrök bevonásával vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a magyar cégek és magánszemélyek érintettségét az offshore-botrányban. Tállai András, az adóhatóság vezetője érdemi eredményről még nem tudott beszámolni.

„Első körben azt vizsgálja a munkacsoport, hogy hány magyar cég és ezáltal magánszemély lehet érintett. És nyilvánvalóan, ha azt fedezi fel a vizsgálat során, hogy ennek magyarországi gazdasági szálai is vannak, akkor jöhet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az ellenőrzése” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!