2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Kicsinálnák a bulinegyedet a lakók

2017. július 13., csütörtök 22:51, frissítve: péntek 08:04

Az erzsébetvárosi csendrendelet szigorítását követelik a kerületiek a bulinegyed miatt. A hajnalig tartó bulikra és a részeg fiatalokra panaszkodnak, azt szeretnék, ha a szórakozóhelyek más budapesti kerületekhez hasonlóan csak éjjel 1-ig tarthatnának nyitva. A bulinegyed miatt összehívott fórumra sem a kerület fideszes vezetése, sem az illetékes rendőrkapitány nem ment el.

Nagyobb teremben kellett megtartani az Élhetőbb Erzsébetváros civil közösség fórumát, annyian mentek el a bulinegyed miatt panaszkodni.

„A legeslegfőbb célkitűzésünk, hogy egy valódi csendrendeletet szeretnénk, aminek nemcsak a neve csendrendelet, hanem a tartalma is” – jelentette ki Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros csoport alapítója.

A lakók egymásnak adták a mikrofont.

„Nemrég költözött át a VI. kerületből az Instant szórakozóhely, 2600 férőhelyre bővítették a pincét, ha jól tudom. Minden áldott nap este 11-től 6-ig megy a buli. Tinédzserek állnak az Instant bejáratától a Dob utca sarkáig. Tinédzserek. Nem felnőttek, tinédzserek. Nyíltan árulják a kábítószert, ott vannak a k*rvák, ott vannak a stricik” – mondta Faragó Csaba.

Míg sokan a szórakozóhelyekre, addig mások az airbnb szolgáltatásra panaszkodtak.

„Nálunk a házban van két lakás, amit kiadnak külföldieknek. Francia cég vezeti, emeletes ágyak vannak, tíz fiatal pasi bejön. Ezek hogyan szórakoznak, berúgnak és k*rvákat keresnek” – mondta egy másik lakó.

Volt olyan szórakozóhely, amelyik felajánlotta egy közeli ház lakóinak, hogy saját költségén hangszigeteltre cseréli a nyílászárókat, de a belső Erzsébetvárosban élők szerint nem ez a megoldás.

„Azt szeretném megkérdezni, hogy a polgármester úr miért nem volt hajlandó eljönni egy ilyen fórumra. Ő képvisel minket. Mi fizetjük, akkor szeretném, ha részt venne és képviselne bennünket, ne csak megválasztani kelljen” – hangoztatta egy idős hölgy.

A fórumra hiába hívták a kerület fideszes vezetését, és végül az erzsébetvárosi rendőrkapitány sem jelent meg, felettesei utasítására mondta le a részvételt.

„Ma délelőtt felhívott Kis Szabolcs rendőrkapitány, és szóban tájékoztatott, hogy ő kész volt eljönni erre a fórumra, de a BRFK-n úgy döntöttek, hogy szabályzat szerint ő itt nem jelenhet meg” – számolt be Vajnai Attila.

Megjelent viszont a kerület rendészeti igazgatója, aki azt hangsúlyozta, hogy a közterület-felügyelők 24 órában teljesítenek szolgálatot. Elismerte ugyanakkor, hogy kevesen vannak, ráadásul csak szabálysértések ügyében intézkedhetnek.

„Ez az állapot, ami kialakult Belső-Erzsébetvárosban, ez az elmúlt 3-4 év terméke, ezt az irdatlan tömeget nem tudjuk kezelni, egy hétvégén becslések szerint 150-200 ezer ember fordul meg Belső-Erzsébetvárosban” – közölte Somogyi Csaba.

Az egyik budapesti szórakozóhely vezetője segítséget ajánlott, szerinte nemzetközi példák alapján kellene a helyzetet rendezni.

„Nem tudom, mi a megfejtés, de van húsz város Európában, ahol megtanulták ezt kezelni. Amikor az angolok tíz órakor bezártak mindent Londonban, mindent összehánytak az utolsó pillanatban megivott sörök miatt. El kellett törölni. Amszterdamban hét éve küzdenek az éjszakai polgármester intézményével” – szólalt fel Mann Dániel, a Grund vezetője.

Az eseményen több ellenzéki képviselő is megjelent, ők a támogatásukról biztosították a lakókat, illetve közmeghallgatást és gyors döntéseket követeltek a kerületi fideszes vezetéstől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!