2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kiállítás nyílt a börtönlakók munkáiból

,

2016. szeptember 26., hétfő 13:01, frissítve: hétfő 20:08

Ötéves a központi ellátás, ennyi ideje kell kötelező munkát vállalniuk vagy tanulniuk a börtönökben a fogvatartottaknak. A kötelező börtönmunka bevezetése óta csaknem 1500-zal nőtt a gazdasági társaságoknál dolgozó elítéltek száma. Tavaly nyolcezren végeztek rendszeres munkát. Az évforduló alkalmából a rabok által előállított termékekből interaktív kiállítás nyílt.

Öt éve kötelező a börtönökben dolgozni vagy tanulni – a váci börtönben például minden rab dolgozik. „Nagyon fontos a társadalomba való visszatérítés szempontjából, hogy a munka becsületét megismerjék, újra megismerjék a fogvatartottak, és ezt rendszeresen, akár éveken keresztül is gyakorolják, tehát munkát végezzenek, értékteremtő munkát” – véli Szakolczai Lóránt, a Duna-Mix Kft. ügyvezető igazgatója.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka úgy véli, „minél több elítélt dolgozik, annál kevesebb rendkívüli eset történik a börtönben”. A kötelező börtönmunka bevezetése óta csaknem 1500-zal nőtt a gazdasági társaságoknál dolgozó fogvatartottak száma. Tavaly nyolcezer elítélt végzett rendszeres munkát.

„Kiemelt célként kell megfogalmazni, hogy a jogerős szabadságvesztésüket töltő fogvatartottak, akiknek az egészségi állapota megengedi, a büntetés teljes időtartama alatt foglalkoztatva legyenek. Foglalkoztatás alatt két formát értünk, az egyik az oktatás és a képzés, a másik a nagyüzemi rendszerű szolgáltatás” – tette hozzá Csóti András.

Az ötödik évforduló alkalmából a rabok által előállított termékekből nyílt interaktív kiállítás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!