2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kiakadtak a szocik Veres feleségének kinevezésén

2016. augusztus 26., péntek 19:00, frissítve: szombat 12:14

Megdöbbentette a szocialistákat Veres János volt szocialista pénzügyminiszter feleségének nagyköveti kinevezése. Bár azt mondják, Dobolyi Alexandrának a lelkiismeretével kell elszámolnia, van, aki szerint az ügy Veres János pályafutásának is véget vethet. A Hír TV által megkérdezett politológus szerint az egykori szabaddemokrata vagy szocialista politikusok megbízásaival a kormány nemcsak az ellenzéknek, de a külföldnek is üzen.

Dobolyi Alexandra nem sokkal a 2010-es kormányváltás előtt Gyurcsány Ferenc egykori pénzügyminiszterének még csak a munkatársa volt, 2013-ban viszont már házastársként szerepel Veres János vagyonnyilatkozatában. A nő akkoriban is címlapra került, európai parlamenti képviselősége idején például kihívó képei miatt foglalkoztak vele a külföldi lapok. Hamarosan viszont Kisinyovban folytathatja pályafutását Magyarország moldovai nagyköveteként, miután a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium szakmai múltja és politikusi előélete alapján is alkalmasnak találta az össznemzeti érdekek képviseletére külföldön.

„Nehezen tudom azt elképzelni, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei párttagság előtt ezt a történetet, hogy fogja tálalni” – reagált a hírre az MSZP kommunikációs igazgatója. Nyakó István szerint Dobolyi Alexandrának a lelkiismeretével kell elszámolnia, de szerinte ezek után az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöki tisztségét betöltő férjének is lesz mit magyaráznia választói előtt. Nagyon nehezen tudom azt elképzelni, hogy azok az emberek, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, akik nagyon nehéz helyzetben vannak, mert vállalják a baloldaliságukat, vállalják a szocialista tagságot, esetleg szavazókörben ültek, esetleg plakátragasztók voltak, vagy önkormányzati képviselők voltak, és most nem kapnak állást, a családtagjaik is meg vannak bélyegezve, tulajdonképpen az egzisztenciális éhhalál szélén vannak, szóval nehezen tudom azt elképzelni, hogy szemet hunynának ezen dolog felett” – tette hozzá.

Az egykori MSZP-elnök, Kovács László is éles váltásnak tartja, hogy Dobolyi Alexandra az Orbán-kormány nagykövetévé szegődik. „A kérdés az, hogy az állomáshelyén hogyan tudja majd képviselni a nemzeti együttműködés rendszerét, amely ellentétes mindazzal, amit ő eddigi pályája során vallott. Hogyan tudja képviselni azt az orbáni politikát, amely Magyarországon – az én véleményem és sokak véleménye szerint – lebontotta a demokráciát, a jogállamot, amely 2010 óta folyamatosan szembemegy az Európai Unió értékrendjével” – emelte ki Kovács László.

Nem Dobolyi az egyetlen kinevezett a 2010 előtti szocialista kurzusok szereplői közül. A Jobbik közleményében azt írta: kíváncsiak, hány balliberális politikust bír még el a Bem rakpart. „A Fidesz valódi arcát mutatja meg ez a kinevezési hullám, mert a történelem szemétdombjára hajított egykori régi politikusokat kukázzák most ki és teszik pozícióba. Többek között ugye Eörsi Mátyást, aki Bauernek az egyik tanítványa volt. Talán ő az egyik legfelháborítóbb a sok-sok kinevezett közül” – jelentette ki Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő.

A Hír TV által megkérdezett politológus szerint az egykori szabaddemokrata vagy szocialista politikusok megbízásaival a kormány nemcsak az ellenzéknek, de a külföldnek is üzen. „Ez egy gesztus a mindenkori politikai ellenzék, a másik oldal felé, hogyha fordul a kocka, akkor ugyanezt a gesztust elvárhatják a másik oldal felől is, hogy a másik oldalhoz tartozó politikusok is kerülhessenek pozícióban. A konkrét esetet ha nézzük, egyrészt nyilván jelzés kifelé, hogy az állítólagos diktatúra nem létezik, hiszen hogyha ellenzéki politikusok is kaphatnak pozíciót, vagy a kormány ajánlja őket nemzetközi pozícióba, akkor milyen diktatúra az, ahol az ellenzék lehetőségekhez jut” – mutatott rá Kiszelly Zoltán politológus.

Nem Eörsi az egyetlen egykori SZDSZ-es a kormány közelében. A volt szabaddemokrata pártelnök, Kóka Jánossal is jó a kapcsolata a külügynek. 2014-ben például Orbán Viktor 120 fős küldöttségének tagjaként vett részt Szaúd-Arábiában a gazdasági tárgyalásokon, nem sokkal később pedig Szingapúrba utazott Szijjártó Péterrel közösen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!