2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Kezdi értékét veszíteni a pedagógus-béremelés

2017. június 1., csütörtök 23:06, frissítve: péntek 08:46

Míg az emberi erőforrások minisztere a tanárok megbecsüléséről beszélt pedagógusnap alkalmából, az érintettek egyre kevésbé érzik ezt. A Nemzeti Pedagóguskar és az egyik szakszervezet szerint is kezdi elveszíteni értékét a 2013-ban indult béremelés. A tanárok bére ugyanis három éve nem a minimálbérhez igazodik, a számításául használt összeget befagyasztották. Így egy kezdő pedagógus bére alig 10-20 ezer forinttal magasabb, mint egy kezdő szakmunkásé.

A Zeneakadémián adta át a szokásos pedagógusnapi elismeréseket az emberi erőforrások minisztere.

„Az anyagi megbecsülés, meg az erkölcsi megbecsülés és a szakmai elismerés azok összefüggenek egymással” – fogalmazott a tárcavezető.

Balog Zoltán nem hagyta ki beszédéből az életpályamodell bevezetését. „2013-tól és még ebben az évben is tart, hogy egy olyan béremelési programot indítottunk el, amelyben átlagosan 41,9 százalékkal nőtt a bruttó átlagbér, ami közben a nemzetgazdaságban mindez 35,2 százalék. Ez azt jelenti, hogy 2017 januárjában az oktatásban magasabb volt az átlagbér, mint a nemzetgazdaságban” – emelte ki.

A Nemzeti Pedagóguskar elnöke egyre kevésbé érzi a tanárok megbecsülését. Horváth Péter felidézte, hogy kezdetben a pedagógusok bérét a minimálbérhez kötötték. Ha nőtt az egyik, nőtt a másik is. Egy idő után azonban a minimálbért felváltotta a vetítési alap, amelynek összege nem emelkedett az elmúlt években. Hiába nőtt a minimálbér, abból a pedagógusok nem profitáltak semmit.

„Azt szeretnénk, hogy mindenképpen kezdődjenek tárgyalások, egyeztetések arról, hogy hogyan lehetne reális megoldást találni a vetítési alap minimálbérre való visszaállításával, akár olyan más lehetőségekkel, amik a pedagógus béreket rendeznék” – fogalmazott Horváth Péter elnöke.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy számol, hogy egy kezdő pedagógusnak 40, egy tapasztaltnak pedig legalább 70 ezer forinttal magasabb lenne a fizetése, ha ma is a minimálbér lenne a pedagógusok bérének alapja.

„Nem nézem le a szakmunkát végzőknek a munkáját, mert nyilván szükség van arra is, de egy 8 általános után szakmunkásképzőből szabaduló fiatalembernek, tehát egy azt végzett fiatalembernek a kezdő bére, még egyszer mondom, nettó 15-20-25 ezer forinttal kevesebb, mint egy egyetemet végzett kezdő pedagógusnak a bére. Ez semmifélképpen sem elfogadható” – húzta alá Mendrey László.

A PDSZ visszamenőleges bérkorrekciót követel. Az érdekképviselet szerint további fizetésemelésre is szükség van az egyre súlyosabb tanárhiány megfékezéséhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!