2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Kevesebb jut családi pótlékra is

2016. május 11., szerda 11:02, frissítve: szerda 12:59

Kevesebb jut jövőre az oktatásra, a Start munkaprogramra és családi pótlékra. Az otthonteremtési programra viszont 211 milliárdot költ a kormány – megkezdődött a jövő évi költségvetés vitája a parlamentben.

Az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsé tervezetét Varga Mihály a parlamentben, az általános vitát megelőző expozéjában. Fő célkitűzésként jelölte meg, hogy az állam hiány nélkül működjön jövőre, azaz csak annyit fordítsanak az állam működtetésére, amennyit az állami bevételekből fedezni lehet.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte a lakossági adóterhek csökkentését. Köztük az élelmiszerek, az internet és az éttermi szolgáltatások áfájának mérséklését. Azt mondta: egy új fejezet nyílik meg a gazdaságpolitikában: növekedhet a gazdaság, csökken az adósság és az infláció, emelkednek a bérek. A miniszter szerint a 2017-es büdzsét a kiszámíthatóság és a biztonság jellemzi, amelyben a kormány folytatja az elkezdett otthonteremtési programját.

Tóbiás: A szemfényvesztés költségvetése lesz

Összekötözött lábbal nem lehet előrelépni – válaszolta Varga Mihálynak az MSZP elnök-frakcióvezetője a parlamentben, aki szerint a jövő évi, a szemfényvesztés költségvetése. Tóbiás József szerint a javaslat alapjaiban elhibázott, megalapozatlan felvetésekre és gazdasági pályára épül. Előrevetíti a reménytelenséget, a társadalom további kettészakítottságát és Magyarország további lemaradását a régiós országoktól.

„Az emberek többségének a 2017-es költségvetés semmilyen reményt nem ad helyzetének változására, folytatódik tovább az ország lerablására épülő, Fidesz-közeli vállalkozóknak, családtagoknak súlyos milliárdokat számolatlanul nyújtó kormányzás” – hangsúlyozta az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Az oktatás is kevesebbet kap

A Start munkaprogramra például 15 milliárd forinttal, családi pótlékra több mint 3 milliárddal jut kevesebb, az árva-, az özvegyi, a rokkantsági és korhatár előtti ellátásokra pedig egyenként 2 és fél, 3 és fél milliárd forinttal szán kevesebbet a kormány. Az oktatás is kevesebbet kap: összesen 108 milliárd forinttal irányoztak elő kevesebbet az intézményfenntartónak.

Megalapozottnak tartja az ÁSZ a költségvetési törvényjavaslatot

Az Állami Számvevőszék megalapozottnak tartja a 2017-es költségvetési törvényjavaslatot – nyilatkozta a felügyeleti szerv elnöke a törvényjavaslat parlamenti vitájában. Domokos László hangsúlyozta: az ÁSZ vizsgálata szerint a költségvetés tervezésénél figyelembe vett makrogazdasági előrejelzés teljesülése esetén a bevételi előirányzatok teljesíthetőek. Az elnök azt mondta: a törvényjavaslat – egy előírás kivételével – megfelel az alaptörvényben, a stabilitási törvényben, valamint az államháztartásról szóló jogszabályban meghatározott követelményeknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!