2024. 09. 07. Szombat Regina napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Kevesebb garanciát tartalmaz a kollektív szerződés

2015. október 14., szerda 22:01

Kevesebb garanciát tartalmaz a kollektív szerződés, mint az életpályamodell – a kórházszövetség elnöke szerint. Az új egészségügyi államtitkár tegnap jelentette be, hogy elődje ígéretét zárójelbe téve új megoldást keres a bérrendezésre. Tatabányán közben 6 milliárd forintból két új épületszárnnyal bővítették a helyi kórházat.

A tatabányai Szent Borbála Kórház radiológiai osztályát mutatják be a látogatóknak a szakemberek. 5,8 milliárd forintból két új épületszárnyat építettek. A kórházban évente 35 ezer fekvő-, és több mint félmillió járóbeteget kezelnek.

„Modernebb, megújult gépparkunk lesz, és ennek az egyik leglényegesebb állomása, hogy egy MR készüléket is üzembe helyezzük hamarosan, ami azt jelenti, hogy végre nem kell Székesfehérvárra, Győrre vagy Budapestre mennie valakinek, hogy ha MR vizsgálatra van szüksége, hanem itt, helyben, Tatabányán meg tudjuk oldani” – mondta a Szent Borbála Kórház igazgatója, Lőke János.

Az egészségügyi dolgozók bérrendezése viszont még nem oldotta meg a kormány: a korábban tervezett életpályamodell helyett ágazati kollektív szerződést terveznek. „Az elmúlt években '12–13-ban 97 ezer dolgozó számára, az idei évben 48 ezer dolgozó számára, a rezidensprogramban évek óta 2500 fiatal számára és idén, jövőre pedig az összes háziorvosként dolgozó számára sikerült már beindítanunk valami olyat, ami a béremeléseknek az útja” – emlékeztetett Rétvári Bence parlamenti államtitkár.

A kollektív szerződés legalább az egész országra érvényes lenne, mert most kórházanként eltérő az ügyeleti díjazás – mondta a tatabányai intézmény szakszervezeti elnöke.

„Ezt nem úgy éljük meg, hogy tragédia. Egy nagyon jól előkészített kollektív, ágazati kollektív szerződés tartalmazhatja az életpálya elemeit, és itt elsősorban számunkra az fontos, hogy egy hosszú távú bérfelzárkóztató program legyen, ezentúl pedig természetesen egy másik fontos, hogy a különböző juttatásokat is megkapják a mi, egészségügyi dolgozóink” – mondta Beer Jánosné.

Kevesebb garancia

A kollektív szerződés kevesebb garanciát tartalmaz – ezt már a kórházszövetség elnöke mondta a Hír Tv új. Reggeli Járat című műsorában. „Nagyjából azt tudom mondani, hogy a munkavállalót és a munkáltatót képviselő állam közötti beállítása a viszonyrendszereknek, ez valóban más fajsúlyú és sokkal kisebb garanciákat tartalmazó dolog, mint egy életpályamodell” – így Velkey György, aki szerint 500 milliárd forint kellene az egészségügyi ellátás színvonalának fejlesztésére, adósságrendezésre és béremelésekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!