Hőségriasztás az egész országra

TT, BL, 2012. augusztus 21., kedd 15:59, frissítve: kedd 17:09
Nem dőlt meg kedden a napi melegrekord, de a héten marad a másodfokú hőségriasztás, amit szerdától az ország teljes területére kiadtak. Csapadék elszórtan az északi országrészben várható, de a lehűlés elmarad. A MÁV vizet oszt.

Az ÁNTSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján azt írta: a csúcshőmérséklet szombatig minden nap 30 fok körül, vagy a felett alakul, többfelé a 35 fokot is meghaladhatja, sok helyen éjszaka sem csökken 20 fok alá a levegő hőmérséklete.

Szerdától szombatig jellemzően 24-28 fokos napi átlaghőmérséklet várható, ezen belül a legmelegebb a déli és középső megyékben, illetve a nagyvárosok központjaiban valószínű, utóbbi helyeken 29 fok körüli középérték sem kizárt. Az alacsonyabb értékekre a völgyekben és a nyugati határvidéken lehet számítani. Még szombaton is 38 fok lehet, a kánikula érzékelhetően csak vasárnap vagy jövő hétfő körül mérséklődik. Vasárnapra 29-35, hétfőre viszont már csak 22-27 fokos maximumértékek várhatók.

A jelzések

Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha ez az érték tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Nem dőlt meg a melegrekord

Nem dőlt meg az országos melegrekord, Békéscsabán 2010-ben ezen a napon 42 fokot mértek. A legmagasabb hőmérséklet kedden Aszódon volt, ahol 37 fokot mértek, ez még pár tizeddel mehet feljebb, de ennél melegebb nem várható – mondta el a Hír TV híradójának Vadász Vilmos meteorológus, aki hozzátette: a hétvégéig tartó tikkasztó forróság ellenére északon, kis területen előfordulhatnak kisebb záporok, de lehűlésre sehol nem lehet számítani.

Mint ismeretes, kedd reggel az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el, amely kedd déltől péntek éjfélig marad érvényben. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

A kedd délutáni állapot

Hőtérkép: a kedd délutáni állapot

Fotó: idokep.hu

 

Vizet oszt a MÁV

A hőségriasztás újbóli elrendelése nyomán a MÁV Zrt. ismét vizet oszt a nagy budapesti pályaudvarokon és tizenegy nagyobb vidéki állomáson. A vasúttársaság azt közölte: egyliteres ásványvizet osztanak a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, valamint a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai, a celldömölki és a győri állomáson mindaddig, amíg a nagy meleg szükségessé teszi.

A MÁV szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és ha 45 Celsius-fokot vagy annál magasabb sínhőmérsékletet mérnek, akkor fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. Ha pályadeformáció jelei mutatkoznak, akkor a MÁV sebességkorlátozást ír elő.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés