2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Kevés a hely a hajléktalanszállókon

2016. december 2., péntek 20:55

Majdnem megteltek az éjszakai hajléktalanszállók. 9600 férőhely van jelenleg országszerte, de ha kell, 11 ezerre tudják emelni ezt a számot. Bár a kormány szerint van elég férőhely, sokan mégis az utcán töltik az éjszakát. Korábban egy államtitkár, Nyitrai Imre úgy fogalmazott: csak az él az utcán, aki ott akar élni, a szociális ügyekért felelős államtitkár, Czibere Károly viszont ma arról beszélt, hogy a kint maradókra is oda kell figyelniük a hatóságoknak.

A Menhely Alapítvány legfeljebb 100 embert tud befogadni. Időnként meleg teát és zsíros kenyeret is kapnak.

„Nagyon sok olyan élethelyzet van, ami nem azért van, mert az ember úgy áll hozzá, hanem egyszerűen így adódik. Nagyon sok a szegény ember Magyarországon, nagyon nagy a munkanélküliség, nagyon nagy azoknak a száma, akik nehéz körülmények között élnek” – mondta el a Menhely Alapítvány igazgatója, Aknai Zoltán.

A Máltai Szeretetszolgálat melegedőjén az egyik hajléktalan, Béla 35 éve hontalan. Azt mondja, a hidegben nincs más választása, ide kell menekülnie.

„Hát ez most a krízis, ez a téli állapot, egy matracunk van, azt ledobjuk, asztalokat összetoljuk, meg vannak a külön szobások” – mondta el Béla.

– Bemegy az ember, kijön, hát cipőm nem lesz!

– Ellopják?

– Mindent ellopnak!

Sándor ezért nem megy be a szállóra, 21 éve hajléktalan, azóta minden nap az utcán tölti az éjszakát: „Mindenkinek megvan a maga szférája, behúzódik valahova, tudja, ez így működik”.

A főpolgármester november elején azt mondta, minden hajléktalant el tudnak látni, akit nem, azt azért, mert visszautasítja a segítséget. Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig korábban úgy fogalmazott, az él az utcán, aki ott akar élni. Czibere Károly szociális államtitkár finomított az állásponton, azt mondta, a közszolgáltatók és a hatóságok nem mehetnek el a kinn lévő hajléktalanok mellett.

„Fogunk találni olyan, mondjuk betegséget, fertőzést vagy bármit, ami alapján jó okkal kihívható mondjuk csak a mentő, és akkor már a rendőrséget nem is mondom, tehát azt gondolom… De veszélyeztetés esetén még akár ez is igénybe vehető” – nyilatkozta Czibere Károly.

A nagy hidegben is kinn tartózkodó hajléktalan embereket 83 utcai szolgálat keresi fel naponta. A meglévő 9600 férőhelyet pedig télen 11 ezerre emelik a hajléktalanszállókon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!