2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kétkarú rabló és mocsár a parlamentben

2016. május 30., hétfő 20:40

Egymást vádolta offshore-ozással kormány és ellenzéke az LMP által kezdeményezett vitanapon.

Amikor 2010-ben hivatalba lépett a második Orbán-kormány, Magyarországon virágzott az offshore-biznisz – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a parlamenti vitanapon.

„A baloldal már akkor is tele volt offshore-ügyekkel. Így például Gyurcsány Ferenc cége, az Altus már a kilencvenes években létrehozott egy offshore leányvállalatot. A Fortus nevű cég tulajdonosi körében szintén felbukkant egy adóparadicsomban bejegyzett cég. Bajnai Gordon kormányfő és megdöbbentő módon Simor András akkori jegybankelnök is erősen érintett volt offshore-ügyletekben” – fejtette ki Dömötör Csaba.

A szocialisták vezérszónoka a letelepedési kötvényekkel vágott vissza, az állampapírok forgalmazói között offshore cégek is vannak.

„Nem cáfolt sajtóhírek szerint a letelepedési kötvényeket forgalmazó több cégnek a hátterében kimutatható Habony Árpád, a miniszterelnök nagy lábon élő, de áttekinthetetlen anyagi hátterű informális tanácsadójának a jelenléte is” – szögezte le Tóth Bertalan.

A Jobbik elnöke közös nevezőre hozta az MSZP-t és a Fideszt. Vona Gábor emlékeztetett: a szocialista parlamenti képviselőkhöz hasonlóan a fideszesek sem adták írásba, hogy nincs offshore-érdekeltségük.

„A 21. századi kormánynak az első és legfontosabb feladata az kell, hogy legyen, hogy az önök piszkos ügyeit, a strómanjait, a korrupcióját, az offshore-ügyeit és minden egyes korrupciós ügyét fölszámolja, elszámolja, és véget vessünk annak a 20. századnak, amiben önök még mindig szeretnek lubickolni. De ne lubickoljanak benne, mert el szeretném önöknek árulni, hogy ez egy mocsár” – fogalmazott a pártelnök.

A vitanapot az LMP kezdeményezte, az ökopárt frakcióvezetője szerint nemzeti sorskérdés az adóparadicsomok megfékezése.

„Amennyiben az LMP javaslatait elfogadta volna a parlament, Andy Vajna, a kétkarú rabló valóban ma kaszinókoncesszióval ma nem rendelkezne Magyarországon. Sőt továbbmegyek: állami megbízatással sem. Hiszen a történet akkor kerek, egész, ha kimondjuk azt, hogy állami megbízatást nem viselhet olyan személy, akinek offshore-érdekeltsége van” – fejtette ki Schiffer András.

Az ökopárt frakcióvezetője azt mondta, hogy a magyar államadósság kétszerese áramlott ki offshore cégekbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!