2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Kétezren a faluban, milliárdokért sportcsarnok

2017. július 18., kedd 22:36, frissítve: kedd 22:40

Rendőrségi feljelentést tett a Demokratikus Koalíció, mivel a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a jogerős bírósági döntés ellenére sem hajlandó kiadni, mire költötte az elmúlt években kapott 14 milliárd forintnyi taopénzt. Most újabb milliárdokból sportcsarnokot építenek az alig kétezer fős faluban.

Stadion már van a miniszterelnök falujában, a gépek a felcsúti sportcsarnokon dolgoznak, a létesítmény a Pancho Aréna mellett kapott helyet. Lesz benne két kispályás focipálya, futópálya, boxring, konditerem és egy konferenciaközpont is. A beruházó a labdarúgó akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, amelyet Orbán Viktor hozott létre, és amelynek az ország leggazdagabb polgármestere, Mészáros Lőrinc az elnöke. A szervezet a sportcsarnokra közel 2 milliárd forintot kapott cégek társasági adójából. Az alapítványt alaposan kitömték taopénzzel, összesen 14 milliárd forintot kaptak. A Demokratikus Koalíció egyik politikusa arra volt kíváncsi, hogy Mészáros Lőrincék mire költötték a pénzt, de nem adták ki neki a szerződéseket. Perelt, és a pert tavasszal másodfokon is megnyerte.

„A 2011. július 1. napjától a 2016. november 30. napjáig kapott támogatás felhasználására vonatkozó valamennyi adatot, kimutatást, valamint a felhasználás során kötött valamennyi szerződést…” – sorolta Albert János bíró.

A felcsúti alapítvány a legfőbb bírói fórumhoz, a Kúriához fordult, folytatva a titkolózást. A Gyurcsány-párt megunta az időhúzást, és rendőrségi feljelentést tett.

„Jelen pillanatban a Kúria vizsgálja ezt az ügyet, ugyanis a FUNA a kúriához fordult. Hiába van másodfokú ítéletünk, és ugye ez nem halasztó hatályú, éppen ezért a rendőrségen tettünk feljelentést, mert azt gondoljuk, hogy ez igenis közérdekű adat. A bíróság kimondta több ízben, hogy tao közpénznek számít. A rendőrség elfogultság miatt átette az ügyet Veszprémbe, ott fogják vizsgálni” – mondta Ráczné Földi Judit elnökségi tag.

Időközben a parlament kormánypárti többsége elfogadta a lex Felcsútként emlegetett törvénymódosítást. Ennek lényege, hogy mostantól nem csak a közhasznú alapítványok, hanem bármilyen alapítvány kaphat taotámogatást. A nem közhasznú alapítványok jóval kevesebb adat szolgáltatására kötelezhetők, mint a közhasznúak. Így titokban maradhat, hogy miből és mennyiért vásárolt meg a napokban a Puskás Akadémia egy horvát játékost az eszéki labdarúgóklubtól, ahol szintén Mészáros Lőrinc az úr. Az ellenzék szerint a hasonló ügyletekkel vándorolhatnak magánzsebekbe a sport támogatását szolgáló taopénzek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!