2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kéttucatnyi kórházat renoválnak

2017. május 17., szerda 12:25, frissítve: szerda 15:02

Tömegesen nyilvánította kiemelt jelentőségűvé a fővárosi kórházberuházásokat a kormány. A tervek szerint összesen huszonnégy intézményt újítanak fel, a százmilliárdos egészségügyi programban három nagy kórházi centrum is létrejön, egy Pesten és kettő Budán. A választási kampányban a fideszes politikusok már ott lehetnek az alapkőletételénél, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese szerint ugyanis néhány beruházás már idén elindul.

Huszonnégy intézményt újítanak fel, és a kiemelt státusnak köszönhetően gyorsabb lesz a hatósági ügyintézés. A százmilliárdos egészségügyi átszervezés lényege, hogy három nagy kórházi centrumot hoznak létre Dél-Budán, Dél-Pesten, illetve Észak-Pesten.

A felpörgetett program a Jobbik szerint kampányfogás, szerintük a kórházak fehérre meszelésével nem lehet azt a látszatot kelteni, hogy az egészségügy stabil lábakon áll. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes azt mondta, a magyar egészségügy legnagyobb problémája alapvetően az, hogy az orvostársadalom és az egészségügyben dolgozók nagy része elvándorol az országból. A politikus úgy látja: a magasabb bérek maradásra bírnák az ágazat dolgozóit, a magasabb adókból pedig színvonalasabb egészségügyi intézményeket lehetne fenntartani.

Rétvári Bence, a humántárca államtitkára a Hír TV kérdésére azt mondta, a beruházásoknak köszönhetően javulni fog az ellátás színvonala, de az a kórházakon múlik, milyen gyorsan készülnek el a fejlesztések:

– Az idei évi költségvetésben ezeknek a forrása szerepel negyvenmilliárd forint értékben. A folytatásnak a 2018-as költségvetésben hasonló nagyságrendben ott van a fedezete. Innentől a kórházakon múlik, hogy a fejlesztéseket milyen gyorsan tudják lebonyolítani.
– Elképzelhető, hogy jövőre már szép számban lesznek átadások?
– A kormányzat a fedezetet teljes mértékben biztosította, innentől a kórházakon múlik, hogy milyen gyorsan tudják a beruházást véghezvinni. Aki gyorsabban tudja véghezvinni, annál hamarabb fog ez megtörténni. A fedezet megvan.

A választási kampányban várhatóan már ott lehetnek a fideszes politikusok egyes kórházak alapkőletételénél. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese a Hír TV-nek azt mondta, néhány beruházás már idén elindul majd.

– Remélem, hogy a tervek szerint végig fog menni a rendszeren, és akkor az egész fővárosi ellátás korszerű állapotba kerül, amit a lakosság is biztos, hogy érezni fog. És sok, ma bosszúságot okozó helyzetet fog tudni elkerülni az, akinek Budapesten kórházba kell mennie.
– Mikor lesznek az első átadások?
– Az első alapkőletételekre nyilván már ebben az évben sor kerül. Az, hogy a programok mikor fejeződnek be, az építési kapacitásoktól és a tendereljárásoktól függően néhány évbe telhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!