2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Két kötelező szabadnap és sávos bérpótlék jöhet

2016. augusztus 8., hétfő 19:47, frissítve: hétfő 20:16

Ősszel változhat újra a kiskereskedelem szabályozása. Havi két kötelező vasárnapi szabadnap és sávos bérpótlék jöhet. A Fidesz frakcióvezetője egyeztetést ígér az ágazat szereplőivel és azt mondja, döntés még egyik javaslatról sincs.

Havi két szabad vasárnap és sávos bérpótlékemelés. Sajtóhírek szerint ezek az elképzelések is szerepelnek abban a javaslatcsomagban, amellyel a kormány oldaná a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiányt. A szakszervezete a béremelést szorgalmazza, amihez a járulékcsökkentést is elképzelhetőnek tartják.

„Alapvetően munkabért kell emelni, az alapbért kell emelni és ez biztosíthatja az alapvető megélhetést a munkavállalók számára. Ezt mondjuk azért, mert a szakszervezet nem képviselhet mást. Hogy nem többletmunkával, vasárnapi bérpótlékkal kell többet keresnie a munkavállalónak, hiszen ezt azt jelenti, hogy nem 8 órát hanem 10, 12 órát kell dolgoznia. És ez nem lehet cél, hogy minél több időre szakítsuk el az embereket a családjuktól” – mondja Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozó Független Szakszervezetének elnöke.

A kormányzati javaslat szerint a vasárnapi bérpótlékot ismét 100 százalékra emelhetik, de sajtóhírek szerint a sávos emelés sem kizárt. Utóbbi azt jelentené, hogy vasárnap délig járna a 100 százalék, után pedig kétóránként emelkedne a munkavállaló bére.

„Ha bármiféle szigorítást bevezet a kormány, annak a kisvállalkozások isszák meg a levét” – véli Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint is csak béremeléssel lehet enyhíteni a munkaerőhiányt, de úgy, hogy azt a kisebb bolttulajdonosok is ki tudják termelni.

„Az alkalmazottak munkáját, természetesen, meg kell fizetni, de figyelembe kell venni, hogy nagyon sok vállalkozásnak, mely vasárnap nyitva tart, kisvállalkozásnak, nincs pénze arra, hogy vasárnapi pótlék címén többet fizessen. A további egy szabad vasárnap bevezetése, tehát a jelenlegi egy helyett kötelező lenne a két szabad vasárnap, harmadával emelné meg a vasárnapi nyitva tartás költségeit azoknál az üzleteknél, amelyek vasárnap nyitva tartanak” – mutatott rá a szakember.

A Fidesz frakcióvezetője szerint több alternatív javaslat van a kormány előtt, döntés még nincs. „Van olyan javaslat, amely azt mondja, hogy a munkavállalók számára kötelezővé tenni a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzést csak meghatározott napon lehet, tehát mondjuk 20 alkalommal egy évben, 6-tól 20-ig vannak a számok. Tehát ez persze azt jelenti, hogy vasárnap mindenki nyitva lehet, de az érintett munkavállalónak csak 6 vasárnapi munkavégzési kötelezettsége van” – nyilatkozta Kósa Lajos. A politikus azt ígérte: a módosításokról egyeztetni fognak az ágazati érdekképviseletekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!