2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Későn jött a kormány segítsége

2017. augusztus 31., csütörtök 07:18, frissítve: csütörtök 10:39

Rekordszintre nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Az emberi erőforrások minisztere szerint a kormány 30 milliárd forintot fordított a körzeti orvosok felzárkóztatására. A Magyar Orvosi Kamara elnöke Newsroom című műsorunkban azt mondta: későn jött a segítség.

Évek óta nem volt olyan sok üres háziorvosi praxis, mint most. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint 2015 júliusában még 231 betöltetlen körzet volt, addig idén augusztusra ez a szám 317-re emelkedett.

Az üres praxisok száma annak ellenére növekszik, hogy a kormány 30 milliárd forintnyi plusz pénzt adott a háziorvosi rendszer finanszírozására.

„Minden éveben havi 130 ezer forinttal emeltük meg egy év kiesés volt. 130 ezer forinttal emeltük meg  a háziorvosoknak az alapjuttatását ez nem mint  bér, mert természetesen nekik kell fenntartani az infrastruktúrát, de azért ez jelentős előrelépések. A praxis vásárláshoz nagyon komoly hiteleket adtunk, aztán van vissza nem térítendő támogatás is. Mi ezt tudjuk tenni ebben az ügyben, és bízunk benne, hogy azért ez ha nem is oldja meg a problémát, de mindenképpen csökkenti a feszültséget” – jelentette ki Balog Zoltán miniszter.

Ha öt évnél tovább betöltetlen egy praxis, akkor 20 millió forint nettó  támogatást kaphat az a háziorvos, aki hat évig ellátja a munkát az addig üresen álló körzetben.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke Newsroom című műsorunkban azt mondta: gyorsan és határozottan kell vonzóvá tenni a háziorvosi pályát. Ezt pedig béremeléssel, és a 25 éve várt hatásköri lista elkészítésével lehet elérni.

„Ha későn kezdenek hozzá, és nem kellő gyorsasággal, hanem csak egy ilyen lassú, lépésről lépésre való felzárkóztatással, akkor hiába lesz mindaz, ami egyébként teljesen úgy van, ahogy ön idézte. Nagyon szépen fejlesztenek most, hiszen jövőre lesz a negyedik év, amikor újra megint 130 ezer forint per hóval nő a praxispénz. Igen, csak még mindezzel együtt sem érte el azt a jövedelmi szintet sem, ami a hivatalos közalkalmazotti, egészségügyi bértáblába egy azonos korú és szakképesítésű orvosnak egy kórházban vagy egy szakrendelőben jár” – emlékeztetett Éger István.

A háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást szeretnének kapni az alapellátásban dolgozó fogorvosok is. Ők ugyanis rendre kimaradtak a béremelésből, és a praxisdíjak rendezéséből. Az egészségügyért felelős államtitkár a múlt héten ült le tárgyalni a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának vezetőjével. A felek akkor csak annyiban állapodtak meg, hogy folyatják az egyeztetést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!