2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Komment 22:50

Belföld

Késő éjszakától markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani

Ónos eső, zivatar, havazás, hófúvás és széllökés miatt is adtak ki első-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket csütörtökre.

  • Késő éjszakától markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-vel azt közölte: késő estétől, éjszakától erős, viharos szél kíséretében markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani.

A veszélyjelzés szerint ónos eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, Hajdú-Bihar megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Havazás miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Hófúvás veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az erős szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére másod-, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Somogy megyében pedig zivatarveszély miatt figyelmeztetnek.

Azt írták: estétől az északnyugat felől kezdődő drasztikus lehűlést várhatóan gyors halmazállapot-váltás kíséri: rövid ideig intenzívebb ónos eső is előfordulhat (nagyobb eséllyel az ország északkeleti részén akár több milliméter vastag jégréteg képződhet), majd egyre inkább a hó valószínű. A hó minősége a váltás után átmenetileg tapadó lehet, de viszonylag rövid idő elteltével már mindenütt porhó várható. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyors hidegbetörés következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék is hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat.

Csütörtökön napközben a csapadékzóna kelet, északkelet felé távozik, azonban az Eger-Orosháza vonal mentén továbbra is lehet időszakos havazás, hózápor.

Megjegyezték azt is, hogy a várható hóvastagság térbeli eloszlásában jelentős a bizonytalanság. Szerda éjszakától csütörtök estig az ország nagyobb részén általában 1-7 centiméter friss hó hullhat. Helyenként ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat - erre nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken (Észak-Borsod, Nyírség) lehet számítani, míg Észak-Dunántúlon kicsi a vastagabb hótakaró kialakulásának valószínűsége.

Szerda estétől fokozatosan északnyugatira, északira fordul, és egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a szél. A széllökések óránkénti sebessége jellemzően 60-85 kilométer között alakulhat, de főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb szél is várható. Emiatt a hófödte tájakon hófúvásra, nagyobb eséllyel a Bodrogköz térségében, illetve a Dél-Dunántúl egyes részein erősebb hófúvásra is számítani kell - fejtették ki.

Az előrejelzés szerint csütörtök hajnalra mínusz 9 és plusz 5 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet, a délkeleti határnál lesz enyhébb az idő. A nappali hőmérséklet csütörtökön mínusz 6 és plusz 5 fok között várható. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mérhetnek. A csúcsértékek délután is mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakulnak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!