2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Kereskedők állítják, becsapta őket a Városliget Zrt.

,

2016. augusztus 29., hétfő 20:26, frissítve: hétfő 20:55

Csalódottak az egykori városligeti árusok – bódéikat már az év elején lebontották a Liget-projekt miatt, az új pavilonok bérleti pályázatait pedig, úgy tűnik, nem rájuk szabták. A Városliget Zrt. cáfol, szerintük csak a jogszabályi előírásokat tartották be.

Januárban bontották az utolsó bódét a Városligetben. A kereskedők hónapok óta arra vártak, hogy kiderüljön, hol folytathatják a tevékenységüket. A mostani helyszíni bejáráson kiderült: három új pavilon épül a ligetben, a bérlőiket pályázaton választják ki. A régi kereskedők csalódottak, szerintük úgy írták ki a tendert, hogy ne tudjanak indulni.

„Nincs rajta a pályázaton, hogy mennyi egy hónapban a bérleti díj, de azt beleírták, hogy három hónapot előre ki kell fizetni. Hogy írjunk pályázatot, ha nem tudjuk, mit kell írni? 70 millióra értékelték a pavilont, ami után biztosítást kell fizetni, kötelezően. 70 millióból én egy palotát építek, ez állítólag egy 40 négyzetméteres ház lesz” – mondta Lass Béla volt kereskedő.

800 ezer forintos pályázati biztosítékot is kérnek, továbbá előírják, hogy naponta nyolc órában mit kellene árulni. A kereskedők azt mondják, nincs ennyi pénzük, de ilyen feltételek mellett egyébként sem lehet nyereségesen működtetni a pavilonokat.

„Egyszerűen nekünk lett szegezve, hogy 800 ezer forint, 70 millió, árubiztosítás, és hogyha valaki ezt meg fogja nyerni, ezt a három pavilont fogja vezetni. Ez hogy lehet egy kiskereskedő, akkor, amikor csak élni tudtunk belőle, tehát fenn tudtuk tartani magunkat, rendesen, normálisan fizettük az adót stb. Itt csak mecénás emberekről van szó, ez már előre kijátszott dolog” – véli Lőrincz Zoltán egykori kereskedő.

A beruházó Városliget Zrt. közleményében azt írta: a pavilonok bútorzatát és konyhagépeit is ők adják majd, a biztosítási díj évente csaknem 200 ezer forint lenne. A bérleti díj összege pedig azért nem szerepel a hirdetményben, mert arra a pályázónak kell javaslatot tennie. A 800 ezer forintos pályázati biztosítékot pedig a közbeszerzési törvény alapján határozták meg, és ez visszajár majd a bérlőnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!