2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kérdéses, hogy be tudják-e hajtani a 6,8 milliárdot a Gazpormon

2016. december 6., kedd 07:17, frissítve: kedd 08:48

Ha közeledik a tél, akkor megkezdődik a vita az orosz gázszállítmányok körül. Nincs ez másként idén sem. Külpolitikai lapszemle.

Donald Trump kérni fogja Lengyelország támogatását a kelet- és közép-európai biztonság fenntartásával kapcsolatban – nyilatkozta egy lengyel származású amerikai történész a Gazeta Polska című napilapnak. Marek Chodakiewicz professzor szerint Lengyelországra két feladat hárul, az egyik a status quo fenntartása Oroszországgal, a másik pedig a harmadik világból Európába érkező muszlim bevándorlók megállítása. A lengyel származású amerikai történész nem hisz abban, hogy Trump képes lesz megreformálni a Republikánus Pártot, bár ezt sem zárta ki teljesen, arra viszont figyelmeztetett, hogy egy harmadik párt létrehozása az Egyesült Államokban általában katasztrófával fejeződik be.

A kijevi gazdasági bíróság 6,8 milliárd dollár megfizetését követeli a Gazpromtól, ennek fele trösztellenes büntetés, a másik fele pedig az előbbi összeg elmaradása miatt kirótt pótlék. Az orosz Gazeta című lap szakértőkre hivatkozva abszurdnak nevezte a követelést, és nem lát lehetőséget arra, hogy Ukrajna megkapja ezt a pénzt a Gazpromtól. A Gazeta már augusztusban azt írta, hogy Ukrajna mindenképpen meg akarja fizettetni a 3,4 milliárd dolláros trösztellenes büntetést, amit azonban az orosz olajcég akkor sem akart elismerni. Ukrajna már augusztusban azzal fenyegetődzött, hogy lefoglalja a területén áthaladó orosz gázszállítmányokat.

Iránban súlyos börtönbüntetésre ítéltek több divatipari munkást, mert az interneten nyugati divatbemutatókról tettek közzé fényképeket. A BBC beszámolója szerint a sirázi bíróság döntése alapján 12 embert vetnek börtönbe, mert a „prostitúciót népszerűsítették” a divatbemutatókon készült képekkel. A hivatalosan obszcénnek nevezett fotókkal a vádlottak a meztelenségre épülő nyugati kultúrát népszerűsítették. Emiatt egy férfit hat év börtönre ítéltek, egy nőt és egy férfit öt évre csuknak le, egy másik férfinak pedig két évet kell ülnie. Az iráni igazságszolgáltatás idén kezdte az iszlámhoz nem illő magatartás szankcionálását a divatiparban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!