2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Képes vagyok!” – harmadszor vonultak fel a fogyatékkal élőkért

2016. május 29., vasárnap 20:30, frissítve: hétfő 07:47

Ismét több ezren vettek részt a fővárosi Rehab Critical Mass felvonuláson. A szervezők a fogyatékkal élők társadalmi helyzetére hívják fel figyelmet a rendezvénnyel. Magyarországon több mint 450 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal.

„Képes vagyok!” Ez volt a mottója az idén harmadszor megrendezett Rehab Critical Mass felvonulásnak. A magyar kezdeményezés célja, hogy a hátrányos helyzetben élőkről is elinduljon a társadalmi párbeszéd. „Ennyi ember és ennyiféle fogyatékossággal élő ember még soha a világon nem vonult, ezért nagyon sok nagykövetség is megkeresett minket. És hát hosszú távon célunk, hogy ebből egy világhírnevet vagy hogy mondjam, Budapestről egy ennyire szép üzenetet tudjunk a világba küldeni” – fogalmazott Surányi Judit főszervező.

Hazánkban mintegy 460 ezren élnek valamilyen fogyatékossággal. Péter, aki jelenleg is autóversenyző, azt mondta, nem könnyű munkát találnia egy hátrányos helyzetű embernek. „A vonulásunk számunkra ünnep, ebben az évben úgy látszik, az időjárás is kegyes hozzánk, hogy láthatóak legyünk. Ugyanolyan önálló férfi, nő vagyunk mint bárki más lakos ebben az országban. Szeretnénk felelős állampolgárok lenni, akik dolgozhatnak. Magyarországon a megváltozott munkaképességűek alig a 20 százaléka kap munkát, és ez óriási probléma számunkra” – fejtette ki Galgóczi Péter, a Rehab Critical Mass kommunikációs vezetője.

A mozgalom társadalmi egyenlőséget sürgető petícióját eddig háromezren írták alá. Az eseményhez idén a paralimpiai bizottság is csatlakozott. „A paralimpiai bizottság effektíve pénzzel támogatta ezt a mai eseményt, illetve itt vannak a sportolóink, akik velem együtt az első sorban, az elsők között fogják vezetni a menetet. És nagyon büszkék vagyunk erre, hogy a teljes magyar fogyatékos társadalmat képviselhetjük és elmondhatjuk azt, hogy milyen fontos lenne, hogy egyre több és több lehetőséget kapjanak a fogyatékkal élők Magyarországon” – nyilatkozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A menet a Clark Ádám térről az Erzsébet térig vonult, ahol a szervezők kulturális és családi programokkal várták a résztvevőket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!